Rozhovor s vedoucím střediska Probační a mediační služby Louny Janem Plhákem

Pavel Macák 2015-02-25 13:45:00

Louny – Probační a mediační služba je resortní organizací Ministerstva spravedlnosti České republiky. Snaží o zprostředkování účinného a společensky prospěšného řešení konfliktů spojených s trestnou činností. Zajišťuje efektivní a důstojný výkon alternativních trestů a opatření s důrazem na zájmy poškozených, ochranu společnosti a prevenci kriminality. Na toto téma jsme hovořili s vedoucím lounské pobočky Janem Plhákem.  

Jak vaše činnosti Probační a mediační služby konkrétně fungují?
Jde o státní organizace, která zajišťuje kontrolu výkonu trestů nespojených s odnětím svobody např. trestu obecně prospěšných prací, trestu domácího vězení nebo tzv. dohledů. Dále připravuje podklady pro jejich ukládání a nabízí mediaci, což je mimosoudní jednání mezi pachatelem a obětí za účasti prostředníka. Cílem mediace je nejen hmotná náhrada škody, ale také náprava mezilidských vztahů. Obětem trestné činnosti PMS nabízí právní informace, zejména v oblasti trestně právní, např. ohledně náhrady škody a další služby spočívající v psychosociální podpoře. Spolupráce s PMS v této fázi je zcela dobrovolná. Naopak v případě uložení některého z alternativních trestů je spolupráce odsouzeného s PMS povinná to znamená, že musí osobně docházet na středisko PMS a musí spolupracovat s probačním pracovníkem. Probační pracovník kontroluje, zda odsouzený plní povinnosti a omezení uložené soudem, např. zda hradí škodu poškozenému či zda dodržuje zákaz užívání návykových látek. Dále odsouzeného motivuje a pomáhá mu, aby vedl řádný život a nedopouštěl se další trestné činnosti.
O kolik klientů se nyní vaše středisko stará?
Naše středisko má na starosti ročně zhruba 400 nových případů. Některé případy, např. v přípravném řízení se dají vyřídit v řádu týdnů, naopak některé dohledy se ukládají i na 5 až 7 let. Počty „živých“ případů se tedy průběžně mění. V současné době pracovníci střediska pracují s asi 180 klienty, kteří mají uložený dohled, jedná se tedy o několikaletou spolupráci, a kontrolují cca. 150 klientů, kteří mají uložený trest obecně prospěšných prací. Do toho pracujeme s klienty a poškozenými v případech, kdy ještě nebylo rozhodnuto soudem, jezdíme do věznice v Novém Sedle, do výchovných ústavů pro mládež v Buškovicích a Pšově, navštěvujeme klienty v místě jejich bydliště.
Vidíte u pachatelů trestné činnosti změny k lepšímu?
Samozřejmě existuje skupina pachatelů, kteří na sobě pracují, plní povinnosti a omezení uložené soudem a řádně hradí poškozeným škodu. Jedná se zejména o tzv. prvopachatele, to jsou lidé, kteří trestnou činnost spáchali poprvé. Ale nejsou výjimkou ani klienti, kteří spáchali závažnou trestnou činnost, mnoho let byli ve vězení, nyní se podrobují dohledu a mají legální zaměstnání, fungující rodiny, své povinnosti si plní a další trestné činnosti se již nedopouštějí. Případy, kdy se klientům daří vše plnit, mají práci a rodinné zázemí a vedou normální život, samozřejmě potěší a jsou pro mne motivací k další práci. Na druhou stranu existuje i skupina pachatelů, kteří nevyužijí možnost, že dostali alternativní trest a mohli zůstat na svobodě, neplní uložené povinnosti, s PMS nespolupracují, případně spáchají další trestnou činnost. Tito klienti většinou skončí ve vězení.
Celý rozhovor najdete v tištěném vydání Lounského pressu

 

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video