Unikátní vitrážový strop podpoří záchranu kostela

Lucie Steklá 2015-03-09 12:19:00

Lubenec – Majitelé vitrážové dílny v Lubenci, manželé Kantovi, mají plné ruce práce. Právě dokončují unikátní projekt v muzeu vitráží v kostele sv. Jiljí v Libyni u Lubence. Tam vzniká vitrážový strop, který bude světovým unikátem, takový Osmý div světa.

„Největším a zajímavým projektem budoucího vitrážového muzea bude prosvětlený vitrážový strop,“ uvedla Jitka Kantová. Ta se snaží do záchrany kostela a vzniku muzea zapojit také širokou veřejnost. Možností jak se na tom podílet je podpoření právě vznikajícího stropu.
Jeho velikost bude 3,6 metru krát osm metrů. „Kovové konstrukce se již nyní připravují a pracuje na nich firma z Jesenice. Původně jsem chtěla udělat zcela moderní vitráž o hledání smyslu života. Později se nám ale dostala do ruky pozůstalost po vitrážníkovi z Karlových Varů. V ní jsem našla nádhernou starou vitráž s ukřižováním Ježíše,“ dodává Jitka Kantová.
Při dalším hledání vitrážisté sestavili celé velké obrovské okno, které muselo být sejmuto z nějakého velkého kostela Doupovských hor. "Namontováním této krásné vitráže do stropu bychom tak spojili problematickou historii bývalých Sudet s naší současností. Po kraji pak zbývají oka, kam bychom chtěli zamontovat právě myšlenku o hledání smyslu života, která by vzešla od veřejnosti a návštěvníků kostela. Témat do těchto čtverců se jistě najde v historii i v současnosti mnoho, vysvětluje majitelka vitrážové dílny.
Právě k dodělání těchto témat oslovuje dílna širokou veřejnost. Lidé mohou témata zasílat na emailovou adresu, nebo napsat přímo do knihy, která bude v kostele k dispozici. Cílem pro letošní rok je hlavně dokončení veškeré konstrukce se stropem související, sádrokarton po stranách stropu a rekonstrukce staré vitráže. "V příštím roce bychom vyhodnotili podměty lidí a strop vitrážemi dodělali. K dispozici je sto sedmdesát sponzorských míst a již dnes je pětačtyřicet míst zaplněných. Zároveň bychom chtěli lidi oslovit, zda by měli zájem zúčastnit se tohoto projektu a přispět částkou tři tisíce korun.  Ten kdo daruje finanční částku, bude také jmenován na reklamní ceduli v přízemí a na webových stránkách, které informují o muzeu. Pokud by v budoucnu měla být nějaká publikace o muzeu, budou všichni zainteresovaní uvedeni také v ní. "Každý člověk, jenž by nám na tento projekt přispěl, bude mít své jméno navždy v borduře vitrážového stropu ve skleněném kousku o rozměru dvacet na deset centimetrů. Získané prostředky pomůžou připravit kovovu konstrukci a sádrokartonový okraj. Vitráže a sklo zasponzorují firma Skloart Lubenec a firma Lamberts, výrobce ručního plochého skla z Německa.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video