Dostat se k očnímu lékaři v Lounech? To je běh na dlouhou trať

Alla Želinská 2015-03-16 14:27:00

Louny – Lidé v Lounech se poslední dobou potýkají s velmi špatnou dostupností očního lékaře ve městě. Situace se zhoršila, když loni byl snížen počet očních lékařů ze tří na dva. Na vyšetření se čeká i půlroku a déle.  

Poslanec Sněmovny a lounský zastupitel a radní Michal Kučera situaci sleduje už delší dobu a snaží se ji v rámci svých možností řešit. Kvůli očnímu lékaři M. Kučera psal řediteli VZP Zdeňku Kabátkovi už v prosinci. V dopise ho upozornil na velmi špatnou dostupnost očního lékaře v Lounech, která byla narušena snížením počtu očních lékařů ze tří na dva. „Objednací lhůta k očnímu lékaři dnes dosahuje až jednoho roku. Jak jistě víte, podle přílohy č. 2 Nařízení vlády o místní a časové dostupnosti zdravotních služeb je např. časová dostupnost oftalmologického výkonu operace katarakty stanovena čekací dobou maximálně 30 týdnů. Z této časové dostupnosti lze usuzovat, že aktuální čekací doba na objednání k oftalmologovi v Lounech u dvou poskytovatelů oftalmologické péče v tomto městě porušuje uvedené nařízení vlády. Zákon o veřejném zdravotním pojištění přitom ukládá zdravotním pojišťovnám zajistit svým pojištěncům řádnou časovou dostupnost potřebných zdravotních služeb. Chtěl bych vás tímto požádat o vyřešení této situace. To je podle mě umožnění uzavření smlouvy třetímu očnímu lékaři v Lounech,“ psal poslanec Kučera řediteli VZP.
„První odpověď, kterou jsem obdržel od náměstka ředitele pro zdravotní péči MUDr. Petra Honěka, moc pozitivní nebyla. Víceméně podle mého očekávání jen popisuje současný stav a celou situaci s neúměrně dlouhou čekací lhůtou na objednání považuje za běžnou. Informaci pan náměstek podal na základě konzultace s regionální pobočkou VZP ČR Ústí nad Labem,“ sdělil našemu týdeníku M. Kučera. Jak dodal, s odpovědí se nehodlá spokojit a má připravené další dotazy na  Správní radu VZP a ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka.
„Jedná se o běh na dlouhou trať, ale věřím, že bude se zdárným výsledkem. O průběhu budu dál informovat,“ slíbil Michal Kučera.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video