Chmele bude dost: Bohužel pro chmelaře

Veronika Salášková 2011-08-19 00:01:00

Žatecko – Zdá se, že už čtvrtý rok za sebou čeká české chmelaře bohatá sklizeň. Mají z toho ale rozpačité pocity. Otázkou totiž stejně jako v loňském roce zůstává, jak se chmel podaří prodat a za jakou cenu.

„Jsme rádi, že je dobrá úroda a že se daří chmel sklízet, ale byli bychom také rádi, kdyby se nám ho dařilo i prodávat. Sklizeň chmele ale bude bohatá po celém světě, takže to bude nejspíš znamenat tlak na snížení jeho ceny,“ řekl Bohumil Pázler, předseda Svazu pěstitelů chmele ČR. Prodat chmel měli jeho pěstitelé problém i loni po rekordní sklizni.
Nadprodukce chmele znamená každoroční snižování plochy osázených chmelnic. V letošním roce tak klesla jejich celosvětová výměra pod 49 tisíc hektarů. V České republice klesla o deset procent na 4750 ha. „Doufám, že se už do budoucna plocha chmelnic snižovat nebude, ale spíš naopak se nám ji v příštích letech povede zase zvýšit,“ vyjádřil své přání Bohumil Pázler.  Podle průzkumných odběrů bude letos chmel bohatý na alfa kyseliny. „Sklizeň chmele začne v tomto týdnu, na Stekníku začneme česat v úterý 16. srpna,“ sdělil Zdeněk Rosa, předseda představenstva Chmelařství. Svěřil se také s obavou z počasí a rozbahněných chmelnic s velkými loužemi vody. „Když bylo v loni suché léto, potřebovali jsme dostat vodu do chmelnic, letos ji zase musíme dostat z nich,“ posteskl si. Chmelnice tak po vydatných deštích místy připomínaly spíše rybníky, jak je vidět na snímku ze Stekníku.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video