Ohnivý muž mobilizoval hasiče

Jan Vnouček 2011-08-25 00:00:00

Lubenec – Ohnivému muži se v Lubenci zalíbilo. Není to tak dávno, co hořela tamní základní škola, a nyní si dobrý sluha, ale špatný pán ke svému řádění vybral průmyslový areál v Chýšské ulici sousedící s mateřskou školkou. Požár vzplál ve čtvrtek na střeše budovy, a postupně pozřel celé dva pavilóny textilní dílny o neuvěřitelné ploše 250×250 metrů. Zasahovat museli skoro všichni hasiči z regionu a ještě jim vypomáhali jednotky z širého okolí. Do akce bylo povoláno čtrnáct hasičských jednotek.

Živel krotili  muži z HZS Podbořany, Žatec a Chomutov a SDH Krásný Dvůr, Lubenec, Kryry, Podbořany, Vroutek, Maštov, Tuchořice, Libočany, Cítoliby, Žatec a Postoloprty. O dramatičnosti situace svědčí nejen to, že evakuovány musely být děti ze školky a pracovnice dílny. Ale také skutečnost, že zásah byl veden ze tří stran několika proudy ze střechy objektu i z automobilního žebříku. Nutné bylo také použití dýchací techniky. Aby byl zabezpečen plynulý přísun hasící tekutiny, bylo zřízeno čerpací stanoviště a voda dopravována na místo kyvadlově. Postupně došlo k měknutí stěny a propadnutí střechy. Hasiči byli včas staženi. Informoval o tom Lukáš Marvan, mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje. „Požár byl na linku tísňového volání oznámen ve 13:06.  Hasičské jednotky požár lokalizovaly v 16:14. Na požářiště byla povolána jednotka s termokamerou na vyhledávání skrytých ohnisek. Přes noc objekt střežila policie,“ sdělil.  Během zásahu došlo ke dvěma lehkým zraněním. Díky ochlazování vedlejších budov naštěstí oheň nepřeskočil na mateřinku a přiléhající hospodářské budovy. Přesto podle starosty Lubence Bohumila Peterky jsou materiální škody obrovské. „Německé firmě shořelo vybavení a materiál za 400 tisíc eur a škoda na obecním majetku bude 10 až 15 miliónů Kč,“ povzdechl si. Ke všemu přišlo o práci 42 zamětnankyň. „Majitel shání náhradní prostory. My jsme mu schopni nějaké poskytnout, jde ale o to, v jaké výši mu škody nahradí pojišťrovna,“ řekl starosta. V současné době probíhá vyšetřování příčin vzniku požáru.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video