Na oslavách se potkají král a želvák

Jan Vnouček 2011-08-26 00:00:00

Nepomyšl – Slavnost, na kterou se bude dlouho vzpomínat. To slibuje program oslav 650. výročí od první písemné zmínky o Nepomyšli. Sled „živých“výjevů, tanečních výstupů, divadelních představení, hudebních vystoupení a bohatého vedlejšího programu, který ani není v lidských silách komletně stihnout, chystá městys na sobotu 27. srpna. Návštěvníci si zábavnou formou projdou nejen celou historií městečka od středověku až po žhavou současnost, ale prožijí si též kulturní vývoj za posledních šest set let. 

Začíná se na náměstí v 10 hodin dělovou salvou, otevřením historického tržiště a mší v kostele sv. Mikuláše. Po 11. hodině přijede bájný vladyka Nezamysl a založí ves Nepomyšl. Než se ve 12:00 přeneseme v čase do roku 1361, kdy Petr z Janovic dosadil do nepomyšlského kostela kněze Jana a odstartoval tak písemné dějiny obce, zatančí středověké tanečnice.
Následně se rozpoutá dětská šermířská bitva, kterou ve 12:30 smíří až loutková pohádka Želvák Karel. Po něm se ve 13:00 na návsi objeví za doprovodu španělských halapartníků král Karel VI., který stejně jako v roce 1717 předá starostovi trhové právo. Na počest obou zahraje ve 14:00 dechová hudba Barborka. V 15 hodin přijde řada na taneční blok Charleston aneb jak tancovaly naše babičky a další historickou scénku. Tentokrát z roku 1904, kdy byla otevřena místní škola. V 16:00 zahřmí dělostřelecká show a v 16:45 mezi nejmenší vběhnou s loutkovou pohádkou Tři prasátka. A to už jsme se dostali do našich časů, které budou reprezentovat v 17:30 podbořanské mažoretky, v 19:00 koncert kapely Kabát Revival a ve 20 hodin taneční zábava v režii Iši Baráka. Nabitý den zakončí ve 22:00 ohnivá show a ohňostroj a půlnoční překvapení. Vedle toho od 10 do 18 hodin hostí kulturní dům několik výstav z dějin a přítomnosti  Nepomyšle. A kdo se nechá zlákat na fotbalové hřiště, může se od 14 hodin těšit na  roztleskávačky, leteckou show a ukázku autoveteránů. V 15:00 pak vykopává utkání mezi domácí starou gardou a internacionály z Baníku Most. Po celý den lze také okusit artmosféru dobové krčmy a užít si další atrakce, jako jsou kolotoče, projížďky kočárem či sokolníky.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video