Nakládání s bioodpadem vyřeší kompostárna: Sloužila by pro odpad z údržby zeleně i domácností

Lucie Steklá 2015-04-27 14:02:00

Louny – Novelizace zákona o odpadech, která vstoupila v platnost v dubnu, přidělává starosti obcím i městům v otázce nakládání s bioodpadem. Jeho separací od komunálního odpadu by mohlo město Louny snížit jeho celkové množství až o čtyřicet procent. Řešení nakládání s bio-odpadem se nabízí ve vybudování komunitní kompostárny, kam by město odváželo jednak odpad získaný při údržbě městské zeleně, tak vytříděný odpad z domácností. Zpracován by byl v kompostárně. Následný produkt by do dvou let využilo samo město.

Náklady na vybudování kompostárny by muselo uhradit město, získat by mohlo ale také dotaci. „Nabízí se využití možnosti získání dotace v rámci Operačního programu životního prostředí z fondu soudržnosti. Ta by mohla být až ve výši 85 procent nákladů na vybudování. Dalších pět procent by bylo možné uhradit z fondu životního pro-středí,“ řekl Milan Skula. Komise nyní zpracovává materiály, které předloží radě města. Náklady na vybudování kompostárny by se pohybovaly ve výši šestnácti milionů korun. „Komunitní kompostárna by sloužila i veřejnosti. Je to myšlenka, kterým směrem se ve městě bude ubírat nakládání s odpady,“ dodal. Pro shromažďování bioodpadu nyní slouží sběrný dvůr.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video