Policista – hrdina. Zbyněk Gasch z Podbořan zachránil lidi, kteří se topili

Alla Želinská 2015-05-21 10:58:00

Zbyněk Gasch, jednatřicetiletý policista z Podbořan, byl nedávno oceněn za hrdinský čin: loni neváhal ani vteřinu a zachránil skupinu lidí, kteří se topili ve vodní nádrži Vrbička. Na místě byl soukromě, nebyl zrovna ve službě, měl volno a šel si zachytat ryby.

„Vydali jsme se ke konci prázdnin s kamarádem na ryby a při příjezdu k rybníku jsme viděli, že je tam nějaká rodina. Paní se dvěma malými dětmi se koupala, další žena a muž byli na břehu a s nimi mladá dívka a chlapec. Abychom si nepřekáželi, rozhodli jsme se jít chytat z druhé strany. Najednou jsem však spatřil, že se paní i s oběma malými dětmi topí. Děti byly pod vodou a už nebyly ani vidět. Také jsem zaslechl, jak je jí špatně rozumět slovo „pomoc“. Muž se ženou, kteří stáli na břehu, se rozeběhli topícím na pomoc, ale oba dva křičeli, že neumějí dobře plavat,“ popsal začátek dramatických chvil Zbyněk Gasch.
„Hned jsem se rozeběhl za nimi. Z kapsy jsem jen stačil vyhodit mobil a služební průkaz, v běhu jsem si ještě bleskově vyzul boty. Oblečený jsem skočil do vody a plaval pro nejblíže se topícího člověka, kterým byl starší muž. Ten ještě stačil strčit děti ke břehu, ale sám se dostal daleko, kde už nedosáhl na dno. Chytil jsem ho za ruku a strčil ke břehu, kde už on stačil. Potom jsem se otočil nazpátek a doplaval k ženě, která původně byla v rybníce s dětmi. Položil jsem si ji na záda, doplaval s ní ke břehu a vynesl ji na zádech z vody. Pak jsem se opět vrhl do rybníka, abych pomohl i druhé topící se ženě.  Také ji jsem si dal na záda a doplaval s ní ke břehu, kam jsem ji vynesl. Na břehu jsem se jich zeptal, zda jsou všichni v pořádku a nepotřebují lékařské ošetření. Odpověděli mi, že ne, jen děkovali za záchranu života,“ vypráví Zbyněk Gasch ve své kanceláři.
Rybník Vrbička je bývalý lom a jeho břeh klesá strmě rychle do hloubky. To si uvedení návštěvníci neuvědomili.
Zbyněk Gasch slouží u policie šest let, kromě klasického výkonu policejní služby je již dva roky je u pořádkové policie – pracuje v protikonfliktním týmu, hlídá agresivní fanoušky na fotbalech, demonstracích apod.  „Rád jednám s lidmi, umím je uklidnit, ztlumit emoce, asi proto jsem uspěl při výběru k pořádkové policii,“ říká skromně. Dříve pracoval také ve vězeňské službě v Ruzyni.
„Miluji rybaření a plavání. Odmalička jsem byl jako žába, tak mi i přezdívali. Moji rodiče rádi jezdili na Hracholusky, já z člunu vyskočil a přes celou přehradu za nimi plaval. I tyto koníčky a trénink po-mohly k tomu, že jsem se mohl ve Vrbičce rychle pustit do vody a snažit se pomoci lidem v krizové situaci. Ale nechci se nijak chlubit, tohle by udělal každý,“ říká Zbyněk. Je svobodný a nedávno si našel slečnu. Sympatický a skromný policista – hrdina.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video