Krajský soud dal odvolané ředitelce zapravdu: Podle rozsudku je Jaroslava Hajmová stále ředitelkou mateřinky

Lucie Steklá 2015-07-01 12:00:00

Louny – Určuje se, že odvolání žalobkyně z funkce ředitelky Mateřské školy Fügnerova Louny ze dne 19. září 2012 je neplatné. Tak zní rozsudek Krajského soudu v Ústí nad Labem, který tím potvrdil výrok z října 2013 u Okresního soudu v Lounech. Jaroslava Hajmová je podle soudu stále ředitelkou lounské mateřinky. Ke krajskému soudu se odvolalo Město Louny i MŠ Fügnerova právě po vynesení rozsudku okresním soudem. Mateřinka ve Fügnerově ulici má tedy nyní dvě ředitelky. Město i škola musí danou situaci řešit. Rozhodnutí soudu totiž nabylo vykonatelnosti již 23. června ve výrocích o neplatnosti odvolání a určení, že J. Hajmová je ředitelkou.

„Naše organizace plně respektuje rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem. V současné době probíhají intenzivní jednaní všech stran, které budou pokračovat v tomto týdnu,“ uvedla na dotaz Lounského Pressu k výroku soudu Olga Krátká, současná ředitelka MŠ Fügnerova.
Z funkce ředitelky Mateřské školy ve Fügnerově ulici v Lounech byla J. Hajmová odvolána 19. září 2012 radou města z důvodu manažerského selhání a špatně vedené personální politiky. Tehdy to zarazilo nejen samotnou ředitelku školky, která byla na základě usnesení rady města ze dne 13. června 2012 jmenována po výběrovém řízení do této funkce na dobu šesti let s účinností od 1. srpna 2012, ale i rodiče, kteří sem dávali své děti. Následně, 24. září 2012 byla s J. Hajmovou uzavřena dohoda, podle které měla od 20. září do 31. prosince 2012 předávat agendu svému nástupci ve funkci. Po předání měla vykonávat funkci pedagogického pracovníka – učitelky. Situace kolem neče-kaného a podle ředitelky neodůvodněného odvolání odneslo její zdraví i psychika. Ve školce J. Hajmová pracovala mnoho let jako učitelka a později i jako ředitelka bez jediné chyby. O pomoc k soudu se odvolaná ředitelka obrátila po vzpamatování se z prvotního šoku. Na město Louny i mateřskou školu podala žalobu o určení neplatnosti odvolání z funkce. Už u okresního soudu v říjnu 2013 žalované strany ale neuspěly, a proto se odvolaly k soudu krajskému. Ten dal za pravdu odvolané ředitelce. Odvolací soud se zcela ztotožnil se skutkovými zjištěními i právními závěry soudu prvního stupně. V případě J. Hajmové nebyly podle soudu vymezené důvody, pro které byla žalobkyně odvolána dostatečné, neboť nebylo vůbec specifikováno, v čem žalovaný spatřuje závažné porušení či neplnění konkrétních právních povinností ředitelky .
Žalované strany jsou navíc povinny zaplatit společně a nerozdílně náhradu nákladů řízení. Město Louny nyní musí vyřešit situaci, kdy má na postu ředitelky jmenovány dvě osoby a to do konce jmenovacího období, s čímž se musí vypořádat. Vyjádření od starosty Loun Radovana Šabaty k této záležitosti jsme do uzávěrky vydání neměli k dispozici.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video