Holedeč má problém: Obec vysadila stromky bez povolení

Veronika Salášková 2011-08-27 00:00:00

Holedeč – Zdálo by se, že po volbách, které si v obci Holedeč podruhé zopakovali na začátku dubna, zde panuje klid. Opozice ale nikdy nespí a nyní opět vystrčila růžky. Záminkou se tentokrát staly stromky, které obec vysadila bez patřičného povolení. Zastupitel, který věděl, že povolení schází, na to vedení obce neupozornil, ale rovnou informoval Městský úřad v Žatci.

Obec ze své kasy koupila  asi 13 tisíc stromků především borovice a duby, které vysadila na obecních pozemcích. Že je něco špatně, se zjistilo až poté, co přišel dopis od Městského úřadu v Žatci. Opoziční zastupitel Milan Solar na úřad podal stížnost, že obec vysadila stromky bez patřičného povolení.
„Obec  bezesporu  pochybila a budeme se snažit tuto záležitost co nejdříve vyřešit.  Jako první nás měl  upozornit náš lesní hospodář, že k výsadbě stromků jsou nutná určitá povolení. Dokonce obci dodával i zmíněné stromky téměř za 50 tisíc korun. Pan Solar to měl udělat taktéž, protože byl dokonce přítomen zahájení sázení stromků, “ řekl starosta Pavel Adamec.
„Obci Holedeč, zastoupené starostou chybělo rozhodnutí orgánu státní správy lesa, kterým je v ORP Žatec Městský úřad, odbor životního prostředí, o prohlášení pozemků za pozemky určené k plnění funkcí lesa. Zjednodušeně řečeno tedy obci scházelo vyřídit potřebnou administrativu,“ vysvětlil Kamil Plíšek z odboru životního prostředí žatecké radnice.
Zastupitel Milan Solar o výsadbě stromků na tomto pozemku od začátku věděl, byl u ní, ale nikoho z vedení obce neupozornil, že jim potřebné povolení chybí. Ostatní zastupitelé se o tom dozvěděli až z odpovědi městského úřadu na Solarův dopis, který jim na zasedání zastupitelstva přinesl ukázat.
„Nebyl by problém, kdyby hned na začátku přišel a upozornil nás na naši chybu, řekl to mně nebo lesnímu hospodáři. Výsadbu jsme mohli hned na začátku zastavit a o povolení zažádat. Smutné je, že čekal čtyři měsíce, až bude práce dokončená a pak teprve napsal na odbor životního prostředí. Svým způsobem tak udal nejen obec, ale i sám sebe, protože jako zvolený člen vedení obce je za její chod prakticky také zodpovědný. Jeho  čin pokládám za krajně nezodpovědný a podlý  vůči obci a vlastně i svým voličům,“ řekl našim novinám starosta Adamec.
Obec nyní s odborem životního prostředí řeší patřičné povolení.
„Současná situace je taková, že orgán státní správy lesů je v kontaktu s Obcí Holedeč a spolupracuje na napravení chyb, které se staly. Pokud budou splněny všechny podmínky stanovené zákonem o lesích, může orgán státní správy prohlásit předmětné pozemky za pozemky určené k plnění funkcí lesa. Po vydání tohoto rozhodnutí bude předmětný pozemek na žádost vlastníka zapsán do Katastru nemovitostí zapsán jako lesní pozemek,“ vysvětlil Kamil Plíšek.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video