Lubenec a další obce se nevzdávají

Alla Želinská 2015-07-16 09:20:00

Lubenec – Obec Lubenec se ohradila proti geologickému průzkumu v souvislosti s možnou stavbou úložiště jaderného odpadu. Úložiště by mělo sloužit od roku 2065. Obec prostřednictvím právního zástupce Pavla Douchy podala žalobu na rozhodnutí ministra životního prostředí Richarda Brabce o stanovení průzkumných území v lokalitě Lubence. Žalobu staví na závazném místním referendu, kde se 83 % obyvatel vyjádřilo proti záměru vybudovat na katastru obce úložiště radioaktivního odpadu.

Zastupitelstvo schválilo podání žaloby na rozhodnutí ministra životního prostředí vzhledem k závaznému referendu. Po dobu, než bude vydáno rozhodnutí soudu, bude zastaveno čerpání kompenzací pro Lubenec ve výši cca 3,5 milionu korun, ale průzkumné práce mohou být i tak zahájeny. Peníze obci budou vyplaceny po ukončení soudního sporu.
Lubenec patří mezi sedm lokalit v Česku, ve kterých stát stavbu úložiště jaderného odpadu zvažuje. Ministerstvo životního prostředí i přes nesouhlas obce vyhlásilo Lubenecko za tzv. průzkumnou oblast. Správa úložišť radioaktivního odpadu tady tak může zahájit průzkumné vrty.
Žaloby proti rozhodnutí ministra Brabce o stanovení průzkumných území se zúčastnilo dalších pět lokalit. „Jsou to Čertovka, Čihadlo, Magdalena, Horka a Kraví hora. Žaloba je poslední možnost, kterou se mohou obce bránit, aby se nerozhodovalo o nás bez nás. Pak už není šance. Jen spoléhat na to, že geologicky se naše lokalita nebude hodit. Ale to je jaksi slabá útěcha,“ uvažuje Jana Michalcová ze sdružení SOS Lubenec a zastupitelka obce.

Celý článek najdete v tištěném vydání Regionu Podbořanska

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video