Lidí bez práce v okrese ubylo, ale jen minimálně: Zaměstnání hledá pět tisíc lidí, na žebříčku nezaměstnanosti je okres osmý

Lucie Steklá 2015-08-19 12:20:00

Okres Louny (lus) Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti byl zaznamenán za červenec v padesáti osmi okresech České republiky. V okrese Louny ale nezaměstnanost, ač jen nepatrně, klesla. Pokles byl za červenec o 0,6 procenta. Lidí bez práce je na Lounsku, Žatecku a Podbořansku nyní 5222, větší část z nezaměstnaných opět tvoří ženy. Nejvíce nezaměstnanost stoupla v okrese Pardubice (o 6,6 %, meziměsíční pokles nezaměstnanosti byl zaznamenán v 17 okresech, největší v okrese Český Krumlov (o 3,3 %). Louny se zařadily na čtvrté místo v poklesu nezaměstnanosti. Nezaměstnanost v okrese je nyní 8,3 procenta, čímž se Lounsko zařadilo na devátou příčku v republice.

V okrese Louny je v současné době bez zaměstnání 5222 osob, o třicet lidí méně, než o měsíc dříve. Do evidence se nově v prvním prázdninovém měsíci nahlásilo 522 lidí, vyřazeno z evidence bylo 552 osob. Většina z nich, 359, má nové zaměstnání, přičemž úřad práce místo pomohl najít sto třiceti pěti osobám. Žen bez práce je v okrese opět více než mužů. Zaměstnání nyní hledá 2557 mužů, žen bez práce přibylo o padesát, práci jich nyní shání 2695, přičemž se nově do evidence zařadilo 277. V průběhu července sto šedesát tři žen našlo na trhu práce uplatnění.
Úřad práce k poslednímu červencovému dni evidoval v republice 456 341 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 4 946 vyšší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím roku 2014 je nižší o 85 023 osob. V průběhu července bylo nově zaevidováno 53 466 osob. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo více o 10 830 osob a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku méně o 3 012 osob. Z evidence odešlo celkem 48 520 uchazečů. Bylo to o 8 410 osob méně než v předchozím měsíci. Do zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 29 855 osob, o 7 280 méně než v červnu.
Úřad práce vidí za růstem nezaměstnanosti hlavně příchod části pedagogů a dalších pracovníků ve školství na pracovní úřady. Svou tradiční roli ale sehráli i absolventi škol. „V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezonní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí především každoročně se opakující příchod části pedagogů a dalších pracovníků ve školství do evidence Úřadu práce České republiky. Ve vyšším počtu se nám hlásili také rodiče dětí ve školním věku, kteří nemají přes prázdniny hlídání. V menší míře začali přicházet i absolventi škol,“ uvedla Kateři-na Sadílková, která byla pověřena řízením pracovního úřadu. Absolventů je v okrese evidováno 193, mezi uchazeči je 4823 lidí ve věku od 15 do 64 let. Podporu v nezaměstnanosti v současné době pobírá 861 osob. Hlavním faktorem nezaměstnanosti za červenec byla sezonní fluktuace. V podstatě se jedná o tradiční jev, kdy v červenci přibývají na úřady práce absolventi, a to jak z řad středních škol, tak těch vysokoškolských. Zhruba stejná nabídka je na lounském ÚP volných pracovních míst, nyní bezmála sedm stovek příležitostí. Necelé tři stovky míst jsou určeny pro absolventy a mladistvé, devadesát pro osoby s tělesným postižením. Na jedno volné pracovní místo připadá v okrese 7,5 uchazeče. Od začátku roku v okrese vzniklo 501 míst na veřejně prospěšných pracích, umístěno na ně bylo 472 osob.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video