Glosa Pavla Macáka: Jako domeček z karet

Pavel Macák 2011-09-03 00:00:00

Nevím, možná se mýlím, ale tento způsob léta, přesně podle Vančurovy hlášky v Rozmarném létu, zdá se mi poněkud nešťastný. Nejen proto, že těch skutečně letních dnů jsme si moc neužili, ale také proto, že se jako vosy vyrojily v hlavách některých místních politiků zajímavé myšlenky. Jednou z nich byl například návrh na řešení koncepce zdravotnictví do roku 2013 na Lounsku. Návrh, který starosta Loun dostal od rady města za úkol rozeslat všem čtyřiceti obecním úřadům v našem regionu, obsahuje totiž i rozpis finančního příspěvku, který by každá obec měla ročně dávat do jakéhosi Fondu zdravotnictví podle počtu svých obyvatel, aby byla z tohoto fondu následně financována ambulantní a víkendová pohotovostní péče.

Rozpis požadovaného příspěvku od každé obce byl zpracován podle velikostního koeficientu, který je pro každou obec, město, či městys rozdílný. Zatím co například Brodec, Uherce či Nová Ves by měly za jednoho obyvatele platit ročně 45,33 korun, většina ostatních obcí by zaplatila 63,29 Kč, Postoloprty 66,18 Kč a Louny 75,50 Kč. Tak teď už si připadám jako Alenka v říši divů. Nemáme náhodou všichni dvě ruce, dvě nohy, jedno srdce, jeden žaludek…? Proč tedy ty rozdíly?
Je určitě složité napravovat velkou chybu, která nastala prodejem lounské nemocnice do soukromých rukou a likvidací jejích zdravotních služeb v loňském roce. Ale je reálné vymáhat z obcí příspěvky, když některé nemají ani na základní režijní náklady, natož na opravy a rozvoj své infrastruktury? Obce se mají k žádosti Lounských vyjádřit do poloviny září. Již dnes je ovšem jisté, že většina na tuto variantu odvodu peněz do lounského Fondu zdravotnictví nepřistoupí. Co bude dál, není těžké se domyslet. Koncepce se asi zbortí, jako dům z karet.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video