Na Blšance u Kryr má vyrůst protipovodňová nádrž, vroutecký zastupitel varuje o úskalích

Alla Želinská 2015-09-03 09:37:00

Podbořansko – U Mukoděl poblíž Kryr na Podbořansku by mohla vzniknout přehrada. A to jako ochrana před povodněmi na Blšance. Je to jedno z opatření, která by se kvůli ochraně před povodněmi v povodí Blšanky mohla realizovat. Opatření a možnosti navrhuje studie.

„Povodí Ohře zajistilo studii proveditelnosti, která řeší jak věcnou, tak i finančně efektivní stránku. Pokud ze studie vyplyne efektivní řešení, bude se hledat zdroj, ze kterého by bylo možně navržené řešení financovat. Nádrž u Mukoděl je v povodí Blšanky určitě jedno z možných opatření,” sdělil Jan Svejkovský, mluvčí Povodí Ohře.
Kromě nových staveb by podle jeho slov bylo další možné opatření změna využití některých současných nádrží na Podbořansku. V oblasti je celá řada velkých rybníků, například u Lubence, Blatna, Stebna, Petrohradu, Kryr nebo Vidhostická nádrž. Změna jejich využití jako obrana před povodněmi by byla ale velmi citelným zásahem.
O nutnosti protipovodňových opatření se mluví už od roku 2013 po červnové bleskové povodni v povodí Blšanky. Po prudké bouřce se rozvodnily malé potoky, které se do této říčky vlévají. A následně Blšanka. Povodeň způsobila škody v řádech milionů korun hlavně v Lubenci a Kryrech. Velká voda škodila ale i jinde. Drahonický potok se například prohnal bývalou věznicí ve stejnojmenné vesnici, Blšanka strhla lávku v Holedeči.
Povodí Blšanky je proti povodním téměř bezbranné. Je poměrně rozsáhlé, odvodňuje velké území Podbořanska, Doupovských hor i Rakovnické pahorkatiny jižně od Lubence. V roce 1872 při povodni na Blšance zemřelo přes sto lidí.
Studii proveditelnosti se mají zabývat 7. září také zastupitelé Vroutku. Město je jedním z vlastníků pozemků kolem budoucí nádrže. Zastupitel David Šebesta adresoval v pondělí členům zastupitelstva následující žádost:
„Vážené kolegyně a kolegové zastupitelé, možná jste si všimli, na úřední desce je vyvěšena Studie proveditelnosti nádrže na Blšance nad městem Kryry. Píši vám, protože do 14. září běží lhůta pro vyjádření města (i veřejnosti), zda na tento záměr proběhnout v tzv. procesu EIA, neboli Vyhodnocení vlivů na životní prostředí. O této zásadní věci byste měli být informováni, co nejdříve. O záměru vybudovat na Blšance vodní nádrž, která by sahala až k Mukodělům, slyším poprvé. Nevím jak vy, ale já si studii se zájmem přečetl… Dle návrhu zmíněné studie by to znamenalo zaplavení velmi cenné přírodní lokality s velkým množstvím kvalitní půdy (chmelnic), a to ani nehovořím, že toto vodní dílo nemáme zaneseno v územním plánu!
Navrhuji z těchto důvodů, abychom se jako Město Vroutek vyjádřili, aby na tento záměr vztahoval proces EIA, kvůli výše uvedeným důvodům. I kvůli těmto důvodům, bychom měli dělat vše pro to, aby byl výsledek procesu EIA negativní, tedy, stavba nedošla do realizace. Je nutné informovat občany Mukoděl a největší vlastníky dotčených pozemků, kterých se to nejvíce týká, oznámením do schránky o možnostech podání písemného vyjádření a výtahem toho nejdůležitějšího z dané Studie. To jsou tři potištěné listy na schránku, což je při počtu schránek v Mukodělích zanedbatelný náklad k hodnotě daných informací,” uzavřel David Šebesta.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video