Od října budou migranti umisťováni do Drahonic!

Alla Želinská 2015-09-17 10:00:00

Podbořansko – Areál opuštěné věznice v Drahonicích u Lubence se už připravuje na příjezd uprchlíků. Provádějí se tam úpravy, od půlky září už pracují noví zaměstnanci. A již 1. října do bývalé věznice začnou vozit nelegální migranty zadržené na území České republiky. Kapacita záchytného zařízení bude 220 míst. Policejní složky v okolí budou posíleny a místní obyvatelé se s cizinci vůbec nesetkají.

To všechno zaznělo minulý čtvrtek odpoledne na setkání obyvatel Lubence a okolních vesnic se zástupci státní správy a Policie ČR. Setkání se zúčastnila stovka lidí, mezi nimiž byli starostové Lubence, Blatna, Podbořan a dalších obcí. Padala řada dotazů, většina účastníků vyslovila obavy o bezpečnost. Někteří řekli, že migranty v Drahonicích vůbec nechtějí, ale jiní se zase ptali na možnosti zaměstnání v Drahonicích.
V celé ČR jsou nyní pouze tři zařízení, určená pro umístění migrantů. „Do Drahonic přivezeme lidi, kteří jsou nyní zadržováni v jiných českých zařízeních, jež už jsou přeplněná,“ sdělil ředitel Správy uprchlických zařízení Miloslav Koudelný. V areálu v Drahonicích už pracuje osm nových zaměstnanců, celkem jich bude 60. „Pokud to jde, dáváme přednost místním. Ze současných osmi pracovníků jsou tři z Lubence, dva z Podbořan a po jednom z Nepomyšle, Kryr a Žatce,“ vypočetl M. Koudelný.
Objekt v Drahonicích bude po otevření jediným ubytovacím zařízením pro migranty na území Ústeckého kraje. Vnější obvody zařízení bude střežit Policie ČR. „Objekt bude hlídat 85 příslušníků Policie ČR. Každou směnu jich obsadí dvacet až pětadvacet. Pokud by se v Drahonicích stalo něco mimořádného, během krátké doby tam budou speciální útvary policie z několika krajů. Určitě si s tím poradíme,“ ubezpečoval ředitel Služby cizinecké policie Milan Majer.
Obyvatelé Podbořanska se nejvíc bojí právě zhoršení bezpečnostní situace. Zástupci Policie ČR je ujišťovali, že situaci zvládnou. „Na obvodním oddělení policie v Podbořanech vytvoříme dalších deset tabulkových míst, takže bude neustále v terénu jedna dvoučlenná hlídka, která v případě nějakých problémů zakročí. Policie tady bude víc vidět,“ řekl lidem z Lubence náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje Petr Sytař. V současné době slouží v Podbořanech celkem osmnáct policistů. Dalších deset je na oddělení v Kryrech.
Jak zaznělo na veřejném jednání, cizinci nebudou mít možnost areál opustit. „Obyvatelé Drahonic ani okolních vesnic by s migranty neměli přijít vůbec do styku,“ prohlásil na setkání ředitel odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR Tomáš Haišman. Dovnitř detenčního zařízení budou uprchlíci eskortováni policejními auty a i pokud budou propuštěni ze zařízení už jako „volní“, nestane se tak u brány v Drahonicích, ale budou převezeni do většího města na autobusové nebo vlakové nádraží. Kam přesně, to Správa uprchlických zařízení ještě prý nevytipovala. Podle neoficiální informace může jít o Karlovy Vary, ale i o Žatec.

Více čtěte v dnešním vydání Regionu Podbořanska

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video