Mezigenerační setkávání: společné zážitky, povídání, poznávání

Alla Želinská 2015-09-17 10:04:00

Podbořany – Pro zralého člověka znamená setkání s mládím často radost a potěšení, vyvolává vzpomínky na vlastní dětství a uplynulá léta. Pro dítě může být naopak tento moment okamžikem čerpání životních zkušeností, „živé" seznámení se s dobou, o které se už jen vypráví. Obojí popsané je hlavním cílem projektu mezigeneračního setkávání podbořanského Domova pro seniory a základních škol v okolí.

„Dětské" návštěvy v domově mívají často, například vystoupení dětí v rámci zahájení seniorských klání, nebo o svátcích, v tomto případě je ale jejich charakter jiný. „V rámci našeho mezigeneračního setkávání se snažíme o přímý kontakt mezi dětmi a klienty Domova, o společné trávení dopoledne, seznámení dětí s prostředím zdejších „babiček a dědečků," popisuje projekt sociální pracovnice DpS a průvodkyně dětí Zuzana Příhodová.
Zhruba čtyři desítky žáků Základní školy Kryry navštívily minulý čtvrtek Domov pro seniory. Setkání bylo další částí projektu Mezigenerační setkávání. Žáci si prohlédli celý domov a byli překvapeni, co všechno mají senioři k dispozici. Největší ohlas a zážitek ovšem vzbudilo předvedení místnosti, kde se provádí Snoezelen terapie. Děti i jejich učitelky se zatajeným dechem sledovaly a nechaly na sebe působit senzorické pomůcky, vůně a zvuky v této místnosti (snímek nahoře).
V keramické dílně žáci mohli obdivovat rukodělnou práci klientek (snímek dole). Po prohlídce domova se děti rozběhly po zahradě, kde pro ně byly připraveny různé dovednostní hry. Dopolední program ukončilo společné opékání buřtů na zahradě domova.
Na rozloučenou dostaly děti pozornost jako vzpomínku na návštěvu u „babiček a dědečků“. Další společné setkání na oplátku proběhne na Schillerově rozhledně v Kryrech.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video