Dana Drábová navštíví Lubenec

Alla Želinská 2015-09-24 10:17:00

Lubenec – Ředitelka Ústavu pro jadernou bezpečnost vyhověla žádosti spolku SOS Lubenec a 7. listopadu navštíví první nezávislou konferenci o hlubinném úložišti radioaktivních odpadů.        

„Vítáme to jako vstřícný krok státní správy. Okolo výstavby úložiště je mnoho ne-známých, a snad nám paní Drábová některé nejasnosti objasní,“ komentoval očekávanou návštěvu Richard Kanta.
„Veškeré konference a debaty o tomto tématu vždy organizovala státní organizace SURAO. Lidé však nikdy nedostali odpovědi na ožehavé otázky, či do jaké míry skutečně tato stavba ovlivní život našich obyvatel,“ dodala Jana Michalcová.
Představitelé spolku SOS Lubenec tak chtějí ukázat, že celá problematika není vůbec jednoduchá. „Je třeba se nad vším zamyslet komplexně a znát nejen aspekty právní, ekologické, ale i si vyjasnit pojem veřejný zájem. Dnes se začíná mluvit o tom, že hlubinné úložiště není vůbec v blízké době pro naši republiku potřebné. Co se tedy skrývá za slovem veřejný zájem, nám třeba odhalí některý z příspěvků konference,“ předeslala Jana Michalcová. Konference se též zúčastní vědci z akademie věd, fyzikové a ekologové.
„Kdybychom se měli jen zlobit a protestovat, brzo bychom všechny nudili, a tak jsme se pokusili se na danou problematiku podívat i s typickým českým humorem. Předvedeme turistickou stezku Zářivku. Je to stezka, která povede z Blatna přes Lubenec do Libyně. V kostele sv. Jiljí bude pak malá vysvětlující expozice o tiské žule a hlubinném úložišti radioaktivních odpadů. Tato malá expozice bude součástí regionálního muzea, které se v libyňském kostele připravuje,” uvedla Jitka Kantová, jednatelka občanského sdružení Za záchranu kostela sv. Jiljí.
Lidé si tak budou moci projít nádhernou přírodou, kde rostou divoké kosatce, uvidět chráněné mloky či se rozhlédnout z krásné vyhlídky na Bílém kříži. „Stezka bude mít svou mapu a každý návštěvník si tak bude moci uvědomit, do jaké míry tato stavba ovlivní či neovlivní život lidí a přírody. Je jen na každém, aby si řekl, zda nám, lidem, taková stavba stojí za to,” dodala J. Kantová.
Protože kapacita sálu je omezená, budou se moci zúčastnit jen zaregistrovaní zájemci. Již nyní je o konferenci velký zájem. Proto neváhejte a zavčasu se registrujte na adrese konference.uloziste@seznam.cz nebo v dílně firmy Skloart.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video