Zařízení pro uprchlíky v Drahonicích otevře již 5. října: V pátek vpodvečer si ho budou moci prohlédnout všichni zájemci z řad v

Alla Želinská 2015-09-29 08:35:00

Drahonice (čtk, až) Ministerstvo vnitra otevře už v pondělí záchytné zařízení pro uprchlíky v Drahonicích. Areál bývalé věznice bude mít kapacitu 240 lidí, potvrdila na dotaz novinářů Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra. Proti otevření se postavily okolní obce i Ústecký kraj.

Záchytné zařízení začne podle ní sloužit uprchlíkům od 5. října. „Cizinci budou do tohoto zařízení přijímáni podle aktuální situace. V zařízení budou ubytováni zejména muži,” řekla Hana Malá. Ministerstvo dokončuje úpravy areálu. „V tuto chvíli objekt vybavujeme, probíhají úklidové práce, kontrolou procházejí jak topný systém, tak rozvody vody a další technická zařízení. Také probíhá přijímání zaměstnanců, kteří procházejí proškolením,” uvedla Malá.

„Určitě využijeme aspoň toho, že v pátek 2. října v době od 17 do 19 hodin připravované zařízení pro uprchlíky v Drahonicích bude otevřeno pro veřejnost, bude tam možné přesvědčit se, jak je zařízení připraveno na zahájení provozu,” sdělil Regionu Podbořanska starosta Lubence Jiří Chaloupecký.

Věznice byla svou kapacitou 228 míst nejmenší věznicí pro samotný výkon trestu odnětí svobody. V době před amnestií ke konci roku 2012 v ní bylo 296 vězňů.

Proti záměru zřídit v Drahonicích zařízení pro uprchlíky se postavily jak okolní obce, tak Ústecký kraj. „Ústecký kraj má dost svých problémových lokalit. Máme obavu, že pokud tady budou migranti, může to situaci ještě zhoršit,” řekl ústecký hejtman Oldřich Bubeníček. Se zařízením nesouhlasí ani městečko Lubenec, pod jehož správu Drahonice spadají. Starosta Jiří Chaloupecký už dříve řekl, že vznik utečeneckého tábora je v rozporu s územním plánem obce a obec je zásadně proti tomu. Místní lidé kvůli zařízení pro migranty sepsali i petici. Z Lubence je to zhruba deset kilometrů do Tisu u Blatna, do jehož katastru patří areál v Balkové, kde má být další podobné zařízení. Do provozu by mělo být uvedeno v roce 2016.

Dohled v okolí posílí i policie. „Jak bylo přislíbeno, bude posílen přímý výkon služby v terénu v působnosti obvodního oddělení Podbořany,” sdělila krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková. Kolik policistů krajská správa nasadí, to ale neupřesnila.

Podle údajů Správy uprchlických zařízení bylo k 23. září v zařízeních pro zajišťování cizinců 860 lidí. Zařízení pro zajištění cizinců fungují už v Bělé – Jezové na Mladoboleslavsku, Zastávce u Brna a ve Vyš-ních Lhotách na Frýdecko – Místecku.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video