Petice žádá mozaikovou dlažbu malíře Sýkory: Podepsalo ji sedm stovek lidí, návrh sdružení opět představí veřejnosti

Lucie Steklá 2015-09-30 11:28:00

Louny – Dostatek podpisů na petici by měl být pádným argumentem, aby se uskutečnil záměr proměny prostranství před Vrchlického divadlem v Lounech. Tam chce Spolek Sýkora 2020 vybudovat mozaikovou dlažbu. O té se začalo mluvit před rokem, kdy studii k jejímu vytvoření lounským zastupitelům představili zástupci spolku.

Sepsání petice je druhým krokem, který spolek Sýkora 2020 na podporu projektu učinil. Petice je umístěna na veřejně přístupných místech v Lounech, jako je například městská knihovna.  „Více než 170 podpisů se nám podařilo získat na setkání umělců a obdivovatelů díla Zdeňka Sýkory v Počedělicích. Podpisy se sbíraly také na Lounském vábení,“ uvedl Jiří Jiroutek ze spolku. Podpisy na petici podpoří již tak velký zájem lidí na uvedení tohoto projektu ve skutečnost. Podpisů na petici je v současné době již přes sedm stovek. Spolek Sýkora 2020 chce peticí podpořit plán města na proměnu náměstí před divadlem, pro které kdysi místní rodák, světoznámý výtvarník Zdeněk Sýkora, vytvořil unikátní oponu. Ta se ale při rekonstrukci divadla ztratila. Podle studie architekta Josefa Pleskota má před divadlem na počest Sýkory vzniknout mozaiková dlažba.
Studie totiž vznikla na základě zadání města Louny. Záměr počítá se zásadní přestavbou piazzetty – otevřeného náměstíčka před divadlem. Zmizely by obří betonové koule, které jsou umístěné před vchodem do divadla, a zídka se zábradlím.
Třetím krokem sdružení je založení dvou transparentních účtů. „Na první mohou občané zasílat příspěvky na realizaci díla. Druhý bude sloužit k ukládání členských příspěvků, ze kterých bude financována činnost spolku. Čtvrtým krokem bylo představení spolku a jeho cílů na zářijovém zasedání zastupitelstva,“ uvedl Jiroutek. Široké veřejnosti a zastupitelům chtějí zástupci spolku ve Vrchlického divadle znovu prezentovat návrh piazzetty. Architekt Josef Pleskot a Lenka Sýkorová představí svoji studii a rádi seznámí všechny zájemce s jejími detaily 5. listopadu. „Věříme, že se nám podaří na podporu projektu získat tolik podpisů, že pro Město Louny nebude problém realizaci piazzetty zařadit do investičních plánů,“ dodává J. Jiroutek.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video