Na Podbořansku se objevila nemoc špinavých rukou, děti se žloutenkou A jsou v nemocnici: Ředitel krajské hygieny nařídil povinné

Alla Želinská 2015-09-30 15:52:00

Lubenec, Libyně (až) Infekční žloutenku typu A diagnostikovala desítce malých pacientů před několika dny dětská lékařka Halina Špeniková, která ordinuje v Lubenci. Jedná se o děti povětšinou z komunity sociálně slabých v Libyni u Lubence.

„Konkrétní informace ani údaje osobního charakteru vám nemohu sdělit, podléhá to lékařskému tajemství. Nicméně mohu potvrdit, že se tato nemoc občas vyskytuje. Proti žloutence typu A jako dobrá prevence pomáhá očkování. To je na rozdíl od žloutenky B nepovinné, je to věc zodpovědnosti a přístupu ke svému zdraví a svých dětí. Na toto očkování přispívá zdravotní pojišťovna, nabízíme ho. Zájem však je minimální,“ sdělila MUDr. Špeniková na dotaz Regionu. Jak dodala, žloutenka typu A, tzv. nemoc špinavých rukou, postihuje hlavně osoby, které nedodržují základní pravidla hygieny. „Očkovací látku pro děti v případě zájmu objednáváme my, dospělým ji poskytne jejich praktický lékař, stačí jen, aby pacienti či rodiny měli zájem. A včas, nikoliv až se bije na poplach," dodala lékařka z Podbořanska, která ordinuje v Lubenci a v Kryrech.

„Nakažené jsou převážně děti předškolního věku. Jsou hospitalizovány na infekčním oddělení nemocnice v Ústí nad Labem. Máme podezření, že žloutenka byla do Libyně zavlečena z blízkého Karlovarského kraje, kde je epidemie tohoto onemocnění už několik let nyní mnohem rozsáhlejší, než v případě Podbořanska," potvrdil na dotaz Regionu Podbořanska ředitel Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Josef Trmal.

Dětští pacienti s hepatitidou typu A jsou hospitalizováni na infekčním oddělení nemocnice v Ústí. „Jedná se o děti ve věku od jednoho do osmi roků," upřesnil informace primář infekčního oddělení ústecké nemocnice Pavel Dlouhý. Jde o děti žijící na pomezí Podbořanska a Karlovarska a jejich léčba probíhá standardně a bez komplikací, potvrdila nemocnice.

„Doba hospitalizace při tomto onemocnění je minimálně deset, spíše čtrnáct dní,“ upřesnil ředitel krajské hygieny J. Trmal. Podle něj epidemie v Libyni vypukla u skupiny lidí, kteří jsou touto nemocí „promořeni" delší dobu, tedy že se onemocnění u nich už vyskytlo i dříve a jejich těla si vytvořila protilátky. „V rodinách, kde se žloutenka vyskytuje, se už provádějí protiepidemická opatření, vyšetření osob, které byly v kontaktu s nemocnými. Jsou tam ohroženi další lidé, je možné, že se nákaza rozšíří. Proto jsme se rozhodli o závazném očkování dalších dětí, co to potřebují. Požádali jsme ministerstvo zdravotnictví o přidělení na Lubenecko očkovacích látek a ihned, jak bude žádost schválena, přistoupí se k očkování," uvedl naším novinám ve středu 30. září Josef Trmal.

Jedná se zatím o poměrné malý počet objednané očkovací vakcíny. „Objednali jsme jich osm,“ upřesnil J. Trmal.

Infekční žloutenka typu A je nakažlivé virové onemocnění jater. K přenosu infekce dochází velice snadno, a to buď přímým kontaktem s infikovanou osobou, nebo nepřímo, například kontaminovanou vodou, potravinami či předměty. Děti představují rizikovou skupinu především kvůli jejich návykům a chování, které zvyšuje pravděpodobnost přenosu viru. Ten totiž může přežívat na hračkách, pískovištích či madlech MHD až několik dní.

Onemocnění žloutenkou se v první fázi projevuje chřipkovými příznaky jako je teplota, nevolnost, bolest hlavy a břicha, celková slabost. Mohou se vyskytnout kloubní, kožní a nervové projevy. V další fázi nemoci dojde ke zhoršení potíží, kdy má pacient tmavou moč a světlou stolici a někdy svědění kůže. Existují i bezpříznakové formy infekce, kdy se nemocný pohybuje v populaci a nepozorovaně přenáší virus na další osoby.

Léčba žloutenky typu A není zaměřena přímo proti samotnému viru. Léčí se pouze příznaky onemocnění. Pacient tedy dostává antipyretika, léky na snížení teploty či analgetika proti bolestem. Musí nicméně být po nutnou dobu izolován na infekčním oddělení, aby se zamezilo dalšímu šíření nemoci. Zároveň je nutné vypátrat a sledovat všechny osoby, které s nemocným přišly do styku.

Preventivní opatření zahrnují zvyšování osobní hygieny, zdravotní výchovu o dodržování hygienických zásad. Důraz musí být kladen na konzumaci nezávadné pitné vody a potravin.

U dětí se doporučuje očkování, na které právě v současné době, do 30. listopadu, VZP přispívá částkou až 1 000 Kč, ta by měla pokrýt jak cenu vakcíny, tak cenu její aplikace.

„Mám pocit, že se jedná o romské děti, které jezdí do praktické školy v Podbořanech. Tyto děti snad přes léto nakazili i nějaké děti ve Žluticích, kde se pohybovaly… V Libyni jsme se snažili se jim vyhýbat,“ řekla ke zprávě o výskytu žloutenky žena z Lubence, která nechce být jmenována.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video