Hodiny bude natahovat motorek z kopírky

Pavel Macák 2011-05-10 00:33:00

Nepomyšl – Po mnoha letech se budou moci obyvatelé, ale i návštěvníci Nepomyšli podívat na věž kostela sv. Mikuláše, aby zjistili, kolik je hodin. Ostatně to jim budou oznamovat i údery zvonu, který zde bude u hodinového stroje umístěn a v každou se rozezní.

Na podzim loňského roku se vedení městysu obrátilo o pomoc na hodináře Miloše Flossmanna z Ostrova, zda by hodinový stroj s vřetenovým krokem z roku 1710 neuvedl opět do chodu. Hodinář se této nabídky velice rád ujal, i když věděl, že na zprovoznění nechá obrazně řečeno duši. Restaurování mu trvalo pět měsíců.
„Mechanismus byl značně zrezivělý a špinavý. Některé součástky z bronzu a mosazi byly poškozeny únavou materiálu, zlomena byla stavěcí páka a hřídel, takže to byla hrozná piplačka, aby se vše dalo do pořádku. Dnes je vše již v původním stavu a přibude ještě elektrické natahování a malý zvon, který bude odkoupen z obce Pomezí nad Ohří. Takovou malou perličkou bude, že tyto hodiny bude elektricky natahovat motůrek z kopírky,“ řekl Flossmann. Narodil se nedaleko v Očihově, kde bydlel až do svých patnácti let. Vyučil se hodinářem, ale u této profese dlouho nevydržel a vrátil se k ní opět až po sametové revoluci. „Věžní hodiny restauruji od roku 1999, kdy jsem na tuto činnost dostal oprávnění. Od té doby jsou tyto nepomyšlské hodiny již osmatřicátými, které jsem opravil. Mám k tomuto regionu svůj vztah a tak bych ještě rád opravoval hodiny v Očihově, ale ozvaly se i další obce,“ dodal.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video