Opozice požadovala odstoupení rady města: Důvodem je pochybení při odvolání ředitelky školky před třemi lety

Lucie Steklá 2015-10-14 09:49:00

Louny – Jedna mateřská škola, ředitelský post, prohraný soudní spor, vyplacení ušlé mzdy i hledání viníka a odpovědné osoby. Toho všeho se týkalo mimořádné zasedání lounských zastupitelů minulé pondělí. Jediným programem jednání zastupitelstva bylo poskytnutí mimořádného příspěvku Mateřské škole Fügnerova Louny. Právě z prostředků školy má být bývalé ředitelce Jaroslavě Hajmové vyplacena ušlá mzda, na niž má podle výroku soudu nárok. S navýšením provozního příspěvku již dva týdny předtím nesouhlasila většina zastupitelů na svém řádném zasedání. Opozice se snažila najít viníka škody, která neplatným odvoláním městu vznikla.

Lounská opozice vyzvala radní města, kteří před třemi lety odhlasovali odvolání dlouholeté ředitelky, aby zaplatili ze svého 1,5 milionu korun, tedy částku, která má být školce poskytnuta na vypořádání. J. Hajmovou radnice odvolala před třemi lety, podle výroku okresního a později i krajské-ho soudu však neprávem. Ředitelce tak náleží zpětně plat za tři roky. „Jsou to veřejné peníze a město musí udělat vše pro to, aby po vinících škodu vymohlo,“ řekl na jednání Pavel Csonka (ČSSD). Opozice na zasedání také požadovala, aby se radní vzdali funkcí, protože o odvolání tehdejší ředitelky rozhodli chybně. „Pro tehdy hlasovalo sedm členů rady, pět z nich je stále radními. Jejich rozhodnutí bylo v rozporu se školským zákonem a měli by odstoupit, neboť rozhodnutí rady bylo evidentně uskutečněno v rozporu se zákonem,“ uvedl Stanislav Rybák z KSČM. Tím ke složení mandátu vyzval současného starostu Radovana Šabatu, Jana Červu (oba Unie pro sport a zdraví), Michala Kučeru (TOP 09), Miloslava Boudu a Bohumila Kurku (ODS).  „Od počátku jsem postupoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, jak mi ukládá slib zastupitele,“ hájil starosta rozhodnutí rady, s tím že složení mandátu odmítají. Odvolat radní se opozici zřejmě nepodaří, neboť koalice má v lounském zastupitelstvu většinu. Na hodinovém jednání vystoupila také J. Hajmová, jíž se celá situace týká.
Na hodinovém jednání vystoupila také J. Hajmová, jíž se celá situace týká. Zastupitelům situaci přiblížila ze svého pohledu i to, jak celý spor vznikl. Z funkce ředitelky školky ve Fügnerově ulici Hajmovou rada města odvolala tři měsíce poté, co místo obhájila ve výběrovém řízení. V lounském školství pracovala třicet sedm let, školku vedla přes dvacet let bez výtek zřizovatele i školní inspekce, je také ministerstvem školství jmenována lektorkou funkčního studia. Problémy začaly poté, co Hajmová částečně snížila pracovní úvazky třem učitelkám. Těm se to nelíbilo a odstartoval tak spor, do kterého se zapojili i rodiče, kteří psali petice na podporu ředitelky i proti ní. „Žádnou petici jsem do dnešního dne neviděla,“ podotkla již bývalá ředitelka mateřské školy J. Hajmová.
Ředitelku radnice odvolala 19. září 2012. Jako důvod uvedla manažerské selhání a špatnou personální politiku. Školský zákon však kvůli takto nekonkrétním důvodům odvolání z funkce neumožňuje. Částka, kterou město musí Hajmové uhradit, zahrnuje jak náhradu ušlé mzdy za tři roky ve výši téměř milionu korun, tak odvody na sociálním a zdravotním pojištění. Započí-tána je také mimořádná odměna 244 tisíc korun za dlouhodobé působení ve funkci ředitelky. Tu schválila před časem rada města na základě dohody radnice a ředitelky, že na funkci rezignuje, což k 31. srpnu učinila. Jak na zastupitelstvu, které nakonec poskytnutí příspěvku schválilo, mohla bývalá ředitelka po radnici požadovat daleko více peněz. Podle smlouvy, uzavřené po vyhraném výběrovém řízení, měla být ve funkci ředitelka totiž ještě tři roky. Tuto ušlou mzdu mohla Hajmová po radnici požadovat. Spolu s radními se dohodli na odměně ve výši sedmi platů.
Ač je spor vyřešen, vyrovnání odhlasováno, i tak městský úřad vypsal nové výběrové řízení na ředitelku MŠ Fügnerova. Důvodem je to, že podle usnesení soudu je Hajmová jedinou ředitelkou, kterou škola měla. Město bude sice způsob odvolání Hajmové zpětně prověřovat. Rozhodnutí tehdejší rady bude posuzovat paradoxně jeden z jejích členů – Radovan Šabata. „Nepovažuji to za vhodné. Starosta je jedním z těch, kteří problém zapříčinili a prověřování by měl mít na starost někdo jiný,“ okomentoval situaci Csonka.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video