Jed v Bezděkově: černá tráva, mrtví ptáci

Veronika Salášková 2015-10-27 10:17:00

Bezděkov – Před dvěma týdny jsme informovali o znečištění přírody za Bezděkovem jedovatými látkami. Mezitím jsme se tam zajeli podívat. Objevili jsme na několika místech svahu za obcí odpadní vodu se štiplavým chemickým zápachem, v jejímž okolí byla nepřirozeně sytě oranžová půda a zčernalá, spálená tráva. Pod svahem u kraje pole jsme našli také malé jezírko, kde se steklá znečištěná voda hromadí. Věc šetří Česká inspekce životního prostředí a zabývá se jí také Město Žatec.

Voda s chemickými látkami znečistila svah, který se nachází pod areálem místní firmy Femme. Jen kousek od jejího plotu začíná široká cesta, která vede dál dolů svahem. Je zpevněna navážkou starého stavebního materiálu – sutin a cihel. Kdo ji vybudoval, zatím není známo. Tato cesta je ve své horní části nyní přehrazena navážkou zeminy. Končí přibližně v půli svahu, kde teče i drobná stružka. Voda v tomto malinkém potůčku chemicky zapáchá a půda okolo ní je podivně sytě oranžová. Na jednom takovémto místě jsme našli hned u sebe rozkládající se ostatky dvou ptáků. Voda stéká po svahu dolů. Dole u železniční trati vytváří několik větších louží, v jejichž bezprostřední blízkosti je zčernalá jakoby sežehnutá tráva. Dále od nich však mají traviny již zelenou barvu. U těchto kaluží se také nachází seschlé stromy. Znečištěná voda teče pod tratí dále pod malým železničním mostkem, kde se sbírá ve větší jezírko. To se nachází přímo na okraji pole, odpadní voda se tak zřejmě při deštích dostává i do této zemědělské půdy. Prostor u ústí mostku je navíc zahrazen paletami a deskami.
Obrátili jsme se s dotazem, jak šetření této situace pokročilo, na Českou inspekci životního prostředí. „Některé úkony jsou u konce. Se subjektem, který nebudeme jmenovat, vedeme správní řízení. Padlo předběžné opatření, které má eliminovat negativní vliv na životní prostředí,“ odpověděl nám Jaroslav Vacek, ředitel oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem.
Do prošetřování této záležitosti se pustilo také Město Žatec, jehož je Bezděkov spádovou obcí. „Město tuto záležitost a celý problém řeší. Podnikáme v této situaci další kroky,“ sdělil nám místostarosta Jaroslav Špička. Podle našich zatím nepotvrzených informací by mělo město údajně podat na policii trestní oznámení.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video