Dušičky lákají zloděje, buďte proto obezřetní

Lucie Steklá 2015-10-30 14:10:00

Okres Louny – Nenechávejte při návštěvě hřbitova své věci bez dozoru, varují policisté! Blíží se období Dušiček, které není bohužel jen uctěním Památky zesnulých, ale je také spojeno se zvýšeným výskytem krádeží na hřbitovech a přilehlých parkovištích. V tomto období policisté zaznamenávají nejen krádeže věcí z pietních míst či krádeže odložených kabelek, tašek a mobilních telefonů v době úpravy hrobu, ale také vykradená auta zaparkovaná u hřbitovů. Častější kontroly hřbitovů budou v Lounech provádět strážníci městské policie. „Strážníci mají pokyny na častější kontroly všech lounských hřbitovů, včetně parkovišť. Tyto pokyny platí v podstatě až do konce roku,“ řekl Radek Baláš, ředitel Městské policie Louny.

Návštěvníci hřbitovů by měli být zejména v tomto období ostražití a svoje věci mít neustále pod kontrolou. „To platí hlavně pro osoby, většinou osamělé, které upravují hrob a svoje osobní věci si odloží stranou. Zloději si takové osoby vytipují, sledují je a v nestřeženém okamžiku jim odložené věci ukradnou,“ uvedla lounská policejní mluvčí Jaroslava Střelcová. Ze samotných hrobů mizí nejčastěji květiny, smuteční vazba, věnce, různé svícny, ale také sošky a bohužel i urny. Jsou to věci, které se dají rychle a snadno zpeněžit. Předcházet této trestné činnosti není snadné, ale policisté se snaží toto riziko eliminovat. „Provádějí zvýšenou kontrolní činnost nejen na hřbitovech, ale i přilehlých parkovištích a zároveň žádají občany, pokud si všimnou podezřelých osob, aby neváhali volat linku 158,“ dodala.
Obezřetní by měli být i motoristé. Pachatelé se zaměřují i na zaparkovaná auta a sledují, zda ve vozidlech nezůstanou nějaká odložená zavazadla, cenné předměty či osobní věci. Proto by jim návštěvníci hřbitovů neměli dávat šanci a v odstavených automobilech nic nenechávat a pečlivě je zamykat.
V souvislosti s Památkou zesnulých budou policisté ve zvýšené míře dohlížet i na bezpečnost a plynulost v silničním provozu. Plánují kontrolní dopravní akce zaměřené na dodržování pravidel hlavně v blízkosti hřbitovů a přilehlých parkovišť. Budou dbát na správně zaparkovaná vozidla, na dodržování předepsané rychlosti či používání zádržných systémů a bezpečnostních pásů.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video