Nájemné podraží o osm korun

Lucie Steklá 2015-11-04 09:49:00

Louny – Zvýšit ceny běžného nájemného se rozhodli lounští radní. K závěru přistoupili po prostudování analýzy týkající se cen za nájemné v městských bytech v Lounech. Současná výše nájemného, čtyřicet korun za metr čtverečný, nepokryje související služby. „Podle analýzy, která byla provedena, jsou ceny za nájemné v Lounech hluboko pod cenou. Smluvní nájemné v bytech v majetku města Louny proto vzroste od začátku příštího roku,“ řekla Blanka Sunkovská, vedoucí odboru správy majetku města lounské radnice.

Nájemné podle ní vzroste u současných smluv na 48 korun za metr čtverečný. Pokud nájemník uzavře s městem novou smlouvu, bude mu stanovena cena ve výši sedmdesáti korun za metr čtverečný. „Zhruba polovinu čtyřicetikorunového nájemného za metr odvádíme do fondu oprav. Na modernizace bytu tak nezbývá, stejně jako na zaplacení správce bytů,“ dodala vedoucí odboru. I po zvýšení ceny nebude nájemné v městských bytech v Lounech nikterak vysoké. Radnice s jeho stanovením zůstává stále na dolní hranici možností. Podle analýzy, která byla předložena radě města, je zřejmé, že jsou ceny v bytech hluboko pod tržními cenami v republice. Tržní nájemné u bytu 1+1 je běžně až 83 korun, u bytu 2+1 asi 109 korun a u bytů s 3+1 asi 107 korun za metr čtverečný. Nové ceny se týkají všech městských bytů.
Výjimkou jsou byty ve střešních nástavbách, které byly před několika lety postaveny z dotací, a nájemné nemůže být prozatím zvýšeno. Pevná cena nájemného je stanovena na dvacet let. Louny mají v současné době bezmála devadesát městských bytů. Díky dotaci je nájemné v těchto bytech nízké, v Palackého ulici 26 korun a na Tyršově náměstí 45 korun za metr čtverečný. Nové výše nájemného v minulých dnech schválili lounští radní.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video