Městskou kompostárnu v Lounech nepostaví: Stavba by se nevyplatila, cena za odvoz bioodpadu je stejná

Lucie Steklá 2015-11-04 13:08:00

Louny – Městská kompostárna, kterou zvažovala lounská radnice, se stavět nebude. Podle komise pro životní prostředí, která pracuje při radě města Louny a která podmínky pro vznik kompostárny zkoumala, by bylo její vybudování finančně nevýhodné. S nápadem na kompostárnu přišla v první polovině letošního roku rada města, která nyní vzala informaci komise na vědomí.

Městská kompostárna měla řešit nakládání s bioodpadem do dalších let.
Podle analýzy, kterou komise předložila, by byla výstavba kompostárny finančně nákladná. Stavba zařízení by stála dvanáct až čtrnáct milionů korun. „Jak je z analýzy patrné, zpracování odpadu v kompostárně by nás stálo zhruba tisíc korun za tunu. Za stejnou částku nám v současné době sváží a zpracovává bioodpad ve městě Marius Pedersen. Za tisíc korun za tunu,“ uvedla Blanka Sunkovská, vedoucí odboru správy majetku města lounské radnice. Pokud by městská kompostárna byla schopna totéž dělat za stejnou částku, není její stavba ekonomicky přínosná. „Náklady na výstav-bu jsou velmi vysoké. Počítat je třeba také s následnými náklady na provoz,“ dodala.  Z hlediska investičního a provozního se tak projekt na kompostárnu stal pro město nezajímavý. „Pokud nám firma odpad odváží za výhodných podmínek, není nutné cokoliv měnit,“ dodala B. Sunkovská.
Kompostárna mohla vyřešit nakládání s bioodpadem. Město by do ní odváželo odpad získaný při údržbě městské zeleně i vytříděný odpad z domácností. Následný produkt, na živiny bohatý, by do dvou let město využilo samo. Komunálního odpadu tvoří bezmála z poloviny právě bioodpad a je zbytečně odvážen na skládky.
S plošným rozmístěním speciálních kontejnerů na bioodpad do ulic Louny zatím nepočítají. Občané mohou materiál ze zahrádek a domácností odevzdávat ve sběrném dvoře.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video