Světelná instalace představila Sýkorovu mozaiku: Realizace na náměstíčku před divadlem by měla být do roku 2020

Lucie Steklá 2015-11-11 12:04:00

Louny – Jak by mohlo vypadat náměstíčko před Vrchlického divadlem v Lounech, představili zástupci spolku Sýkora 2020. Jejich cílem je do pěti let vytvořit na prostranství před divadlem velkou mozaiku, jejíž motiv vychází ze slavné Sýkorovy protipožární opony. Aby veřejnost získala co nejvěrohodnější představu, uskutečnila se minulý čtvrtek před divadlem světelná instalace mozaiky. Každý tak mohl získat lepší představu o tom, jak by náměstíčko u divadla mohlo vypadat. V sále divadla se konala beseda s autory návrhu Josefem Pleskotem a Len-kou Sýkorovou. Lidé se mohli zeptat na vše, co je ohledně vytvoření mozaiky zajímá. Samotný projekt nejdříve představil Petr Volf, prozaik, publicista a výtvarný kritik. „Digitalizace návrhu vypadá jako velmi dobrá generálka,“ uvedl na začátek besedy P. Volf. Poté představil architekta J. Pleskota a jeho devět děl, která se nacházejí v České republice, aby si přítomní udělali obrázek o tom, jak architekt zachází s veřejným prostorem. „Louny jsou velmi kultivované město, které má co nabídnout. Vybudování piazzetty nabízí komplexní řešení jednoho místa, uvolnění prostoru. Město by mělo charakteristickou značku, která by byla vidět i shora,“ řekl P. Volf.

Architekta Pleskota oslovila vdova po uznávaném malíři L. Sýkorová. Společně chtěli najít místo, kde by se dalo znázornit Sýkorovo dílo. „Nejdříve jsem viděl fotografii, a když jsem si nabízený prostor prohlédl z balkonu divadla, shodli jsme se, že toto je ten pravý prostor pro mozaiku,“ řekl J. Pleskot. Sám si také několikrát okolí divadla prohlédl a našel chyby současného náměstíčka. Obrubník a přechod k chodníku podle něj způsobuje určitý neklid prostoru. Koule umístěné po bocích vchodu nejsou v ose, posazené jsou na cementových blocích a do veřejného prostoru se nehodí. Zajímavý je ale podle něj vztah nedalekého kostela a divadla.
Sál divadla byl skoro zaplněný. Po představení díla a prostoru dostali diváci možnost se zeptat na to, co je ohledně možné realizace zajímá. Zazněla otázka na to, z jakého materiálu bude mozaika vyrobena. Odpověď zůstala ale neznáma, protože původní materiál, který chtějí autoři návrhu použít, se změnil. Z čeho bude realizace financována, zajímalo Milana Skulu. Spolek není ani objednavatel ani zhotovitel, protože není majitelem pozemku, na němž by měla být mozaika vybudována. Tím bude v případě odsouhlasení radou a zastupitelstvem město Louny. Spolek je připraven městu pomoci se získáváním dotací. Studie vznikla v roce 2014 na základě zadání Města Loun, jehož řešením mělo být umístění díla malíře Zdeňka Sýkory v intravilánu města.
Piazzetta má podobu černobílé geometrické kompozice z roku 1962, kterou Zdeněk Sýkora navrhl původně na železnou protipožární divadelní oponu. Jedinečné dílo se ale nedochovalo. Opona zmizela před lety při rekonstrukci divadla. S tím souvisela další otázka, jež v sále zazněla. Týkala se autorských práv. Směřovala k L. Sýkorové, vdově po malíři. „Věděli jsme, že autorský honorář vyvolá emoce. Hodnota manželova díla, kdyby se dochovalo, by byla minimálně dvacet milionů. Já budu požadovat honorář ve výši jednoho milionu,“ řekla s tím, že převážnou část, devět set tisíc korun, by vrátila do projektu.
Již od roku 2002 se hledá „tvář města“. „Nyní se Louny prezentují takzvanými 3G.Realizace opony by mohla mít obrovský význam. Mozaika by do města mohla přitáhnout turismus. Je třeba návštěvníkům nabídnout něco unikátního,“ řekl k návrhu Bořek Zasadil. Slovo si na setkání vzal také Radovan Šabata, starosta Loun. „Jsem technik, a proto se na realizaci dívám z tohoto hlediska. V návrhu mi chybí vyjádření dopravní policie či hasičů. Na vizualizaci mi chybí znázorněny semafory, zábradlí a osvětlení. To jsou věci, které v místě musejí zůstat, a bylo by dobré, aby ti, kteří budou návrh schvalovat, ho viděli tak, jak bude vypadat,“ vyjádřil se R. Šabata. Odpověděl mu J. Pleskot, podle jehož slov se v návrhu spíše ubírá, než přidává. „Zábradlí jsou bariérou, ale samozřejmě jsme připraveni ho tam umístit tolik, kolik bude potřeba,” řekl.
Nizozemské město Gorinchem, švýcarská Basilej, Praha. Tam všude lze najít ve veřejném prostoru struktury a linie světově uznávaného malíře Zdeňka Sýkory. V Sýkorových rodných Lounech bychom je ale hledali marně. V roce 2020 uplyne sto let od narození Zdeňka Sýkory. Částečným splacením dluhu, který město kvůli ztracené oponě vůči němu má, by byla oslava tohoto významného výročí právě na Sýkorově piazzettě před divadlem.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video