Zvukové plašiče u silnic mají zabránit střetům aut se zvěří

Lucie Steklá 2015-11-11 12:22:00

Lounsko – Na dvoukilometrový úsek silnice v okrese Louny zkušebně nainstaloval Ústecký kraj osmdesát plašičů zvěře. Jako první v republice bojuje kraj proti rostoucímu počtu srážek se zvířaty pomocí malých senzorů, které plaší divokou zvěř. Nové zařízení představil krajský radní pro oblast dopravy Jaroslav Komínek společně s odborníky na bezpečnost dopravy. Zařízení souží jako plašič divoké zvěře. U silnice je kraj společně s myslivci instaloval minulý týden, aby zabránil srážkám zvěře s automobily. Jedná se o unikátní testování v rámci celé České republiky.

Zařízení na ochranu komunikací před volně žijící zvěří a na ochranu řidičů před srážkami se zvěří je namontováno na vybraném dvoukilometrovém rizikovém úseku. „Ústecký kraj pořídil inovativní zařízení, které zvukově a světelně plaší zvěř při průjezdu automobilů, a to v souladu s pokračováním projektu ochrany silnic Ústeckého kraje před srážkami se zvěří,“ řekl radní Jaroslav Komínek a dodal, že na nákup a instalaci zařízení kraj přispěl částkou 200 tisíc korun. Poté, co se účinnost zařízení vyhodnotí, je kraj připraven pořídit další plašiče. „Vybrali jsme úsek silnice, kde ke srážkám se zvěří často dochází. Umístili jsme sem osmdesát plašičů, přičemž na jeden kilometr je jich potřeba čtyřicet,“ popsal Kamil Plíšek (na snímku) z Podřipského sdružení nájemců honiteb, které je zhotovitelem krajského projektu. Zařízení DeerDeter funguje tak, že jeho čidla detekují na vzdálenost zhruba 400 metrů světlomety automobilu a poté spustí směrem od silnice vysokofrekvenční zvuk a světelné signály. Jakmile auto projede, plašič se vypne. Zvěř pak zase může volně procházet krajinou. „Oproti pachovým ohradníkům, které zvěř odrazují pořád, je to veliké plus. Tyto senzory totiž nenarušují přirozené migrační trasy a zvířata zbytečně nestresují,“ dodal Plíšek. Že počet nehod se zvěří v posledních měsících stoupá, potvrdil Jiří Ušák, vedoucí odboru dopravní služby PČR. „Za deset měsíců tohoto roku zaznamenali policisté v kraji více než sedm set dopravních nehod způsobených srážkou se zvěří,“ řekl.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video