Letní cvičiště se stane volnočasovým prostorem: Plány na obnovu nabízí studie, její realizace je otázkou do budoucna

Lucie Steklá 2015-11-18 11:40:00

Louny – Dvacet pět let. Tak dlouho je prostor letního cvičiště v hledáčku lounské radnice s tím, že hledá řešení, jak prostranství zvelebit. Že se v areále musí něco dělat, už vědí dlouho, což dokazují tři neúspěšné pokusy o obnovu. „Vždy se řeklo, že se s cvičištěm musí něco dělat, ale nikdy se tak nestalo. Koalice se shoduje v tom, že chce prostor cvičiště udržet pro sport a volný čas,“ uvedl Radovan Šabata, starosta města Louny. Pro pomoc s hledáním řešení využití rozlehlého areálu se tak vedení města obrátilo na Českou unii sportu, u níž si nechalo zpracovat studii. „Studie nám byla předložena minulé úterý. Ta v první řadě počítá se zachováním všech stromů, které na cvičišti jsou. To samé platí pro všechny budovy a toho si vážíme,“ dodal starosta.

Cvičiště by tak mohlo v budoucnu projít obrovskou změnou. Studie nabízí variantu maximálního využití prostoru areálu, k němuž radnice může a nemusí přistoupit. Vše záleží také na finačních nákladech, které by mohly být čtyřicet milionů a více. „Studie nám říká, co vše se dá s cvičištěm dělat. S tím my budeme nadále pracovat a bude to běh na dlouho trať. Mě osobně se návrh líbí, ale vím, že to nebude hned,“ řekl radní Pavel Janda. Podle něj musí následovat diskuze, zvážení toho, co na cvičišti město chce mít a co ne, a také jaké jsou jeho finanční možnosti.
Letní cvičiště má být každopádně zachováno jako veřejný prostor, ne komerční. „Cílem je vytvoření volnočasového místa. Určitě v tomto prostranství nikdy nevznikne supermarket či něco jiného,“ zdůraznil R. Šabata. Studie je prvním střípkem do strategického plánu, který město připravuje s tím, jak by se Louny měly do budoucna rozvíjet. Prioritou ale stále zůstává rekonstrukce plavecké haly, která je nutná. Radnice nechce vytvořit aquapark, ale moderní bazén.
Studie na modernizaci letního cvičiště představuje prostor jako venkovní sportoviště s přírodním i umělým povrchem, vodní plochou, prolézačkami a několika hřišti. Důležité je navržené proudění lidí prostorem parku. V celém areálu „letňáku” jsou naplánovány různé typy průchozích i okružních cest pro různé způsoby pohybu, chůze, běh, parkour, klouzání, na kole, koloběžce, tříkolce, odrážedle, na skateboardu, longboardu či kolečkových bruslích.
Návštěvníkům by mohlo být k dispozici fotbalové, víceúčelové, a volejbalové hřiště, ale i street basketbalové hřiště, chybět nebude skatepark, lezecká stěna či lanové centrum ve stromech. Pro zpestření a zábavu dětem by mohla sloužit fontána, hřiště v boulích, skluzavky, tunely, prostor dostane také ohniště. Protože budova, v níž je v současné době kuželna, je již ve špatném stavu, jsou součástí studie nově navrhované objekty: přístavba basketbalové haly, kuželna a zázemí. „Kuželna by byla jediná stavba, která je z padesátých let, jež by se zbourala a postavila by se nová. Jednalo by se o přístavbu z čela haly, kuželna by byla v suterénu,“ vysvětlil starosta.  Mezi cestami na cvičišti přirozeně vzniknou ostrovní plochy, na které se umístí právě kolektivní sporty a aktivity nevyžadující pohyb po celém areálu. Areál bude nadále koncipován jako uzavíratelný, nicméně se v návrhu rozvíjí možnosti vstupů a vhledů do areálu a umožňuje areálem průchody ve více směrech pro intenzivnější zapojení do organismu města.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video