Vzkaz pro budoucí generace se vrátil zpět a přibyl i nový

Alla Želinská 2015-11-19 10:36:00

Krásný Dvůr – V kopuli na úplném vršku novogotického templu rozhledny v zámeckém parku v Krásném dvoře našli pracovníci zámku po jejím otevření měděný tubus, který tam byl vložen se zajímavými předměty v roce 1978. V pondělí 9. listopadu roku 2015 se tam vrátil. A s ním i druhý tubus, který obsahoval věci ze současnosti. Zajímavý výstup na vršek templu, který nyní prochází rekonstrukcí a je obklopen lešením, podnikla kastelánka zámku v Krásném Dvoře Michaela Hofmanová. Spolu s klempířem firmy, která rekonstrukci provádí, vložila do makovice vzkaz pro budoucí generace.

„Neměli jsme zprávu o tom, že v makovici na vrcholku templu je tubus. Naši předchůdci ho tam vložili při opravě templu v roce 1978, 8. listopadu. Jestli se tam nacházel tubus ještě někdy dříve, to nevíme," sdělila Michaela Hofmanová.
V tubě dlouhé roky ležely tehdejší noviny, Rudé právo a okresní Hlas, pohledy zámku v Krásném Dvoře a suvenýry, drobné mince, fotografie z tehdejší opravy nebo vstupenky na zámek. Pro porovnání v roce 1978 zaplatil návštěvník zámku v Krásném Dvoře za vstupenku tři koruny, dnes je to osmdesát. Zajímavostí je, že tubus skrýval i technický magazín T78, ve kterém je článek Miloše Zemana, dnešního českého prezidenta. Nechyběl ani ručně psaný dopis tehdejšího ředitele zámku v Krásném Dvoře Josefa Teslíka.
V pondělí 9. listopadu správa zámku vše vložila opět do tubusu, nechala ho uzavřít a vrátila zpět do kopulky na vrcholu templu. A spolu s ním i druhý měděný tubus. V něm jsou věci z dnešní doby. Nálezci si v budoucnu budou moci přečíst Region Podbořanska z 22. října 2015 a Žatecký a lounský Deník z 9. 11., opět nechybějí suvenýry a informační materiály o zámku, dnešní mince, fotografie přestavby templu a informace o ní. „Do schránky jsme vložili turistické známky zámku a templu, turistickou vizitku a magnetku, také pohledovou mapu parku, brožury o zámku a parku, ale i golfový míček se siluetou templu místního golfového klubu, jídelní lístek z minulého týdne z Národního domu v Podbořanech, dále dnešní mince, fotografie poškozených a obnovovaných částí templu a fotografie dalších parkových staveb. Vzkaz obsahoval informace o správě zámku, seznam lidí, kteří tady na zámku pracují, a popis toho, co dělají. Jsou tam i informace o stavebních pracích a kulturních akcích tohoto roku, o návštěvnosti zámku i o počtu obyvatel v obci a počtu žáků v místní základní a mateřské škole,“ popsala obsah schránky kastelánka Michaela Hofmanová.
„Řešili jsme, jaké zvolíme médium. Aby bylo možné informace z něj získat i v budoucnu. U dnešních moderních nosičů informací, flash disků nebo CD to není úplně jisté, takže jsme zvolili léty osvědčený papír," vysvětlil Miroslav Vachek, administrátor projektu rekonstrukce templu.
Rekonstrukce templu má skončit příští rok v únoru. Objekt by pak měl sloužit návštěvníkům zámku jako rozhledna, umístěna v něm bude výstava o krajinářských parcích a zahradní architektuře. Počítá se v něm také se společenskými akcemi.
„Hotové jsou omítky, v současné době se opravují tesařské konstrukce. Stav dřeva je ale horší, než jsme čekali. Polovina je napadená tesaříkem, objevili jsme také houbu. Musel se dokonce přivolat statik, který řekne, jak mají práce pokračovat. Je proto možné, že se termín dokončení rekonstrukce pozdrží," sdělil Petr Tomáš, manažer projektu obnovy templu. Jeho celková rekonstrukce má stát přibližně 20 milionů korun, z čehož 13 milionů pokryje dotace z tzv. norských fondů. Zbytek zaplatí Ministerstvo kultury ČR. Jedním z hlavních lákadel zrekonstruované rozhledny budou barevné vitráže s plochou 180 metrů čtverečných, stát mají zhruba pět milionů korun. „Tyto vitráže budou opravdu unikátní. Turisté se mají na co těšit, myslím, že to bude nádherná podívaná," předeslal M. Vachek.
„Zvažujeme zavést nové propagační předměty od příští návštěvnické sezony a budou se týkat především obnoveného templu,“ dodala Michaela Hofmanová.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video