Domov Bez zámků oslavil výročí založení

Veronika Salášková 2015-11-24 12:21:00

Tuchořice – Domov Bez zámků Tuchořice slaví v letošním roce 45 let od svého založení. Po celý rok probíhaly k tomuto výročí různé akce, vyvrcholily v pátek 20. listopadu oslavou, na níž se sešli klienti, zaměstnanci, sponzoři a další partneři a přátelé Domova v sále Kulturního domu Tuchořice.

Nejprve proběhl Den otevřených dveří, kdy si zájemci měli možnost prohlédnout prostory Domova. Přišlo jich okolo dvaceti. Poté navázalo posezení od 16 do 18 pro pozvané hosty, od 18 hodin pak otevřená a volná zábava pro širokou veřejnost, aby měla možnost sdílet s lidmi z Domova tuto radostnou událost.
Na programu bylo jak přátelské posezení a povídání o historii a současnosti Domova, tak i vystoupení klientů a Postoloprtských mažoretek či prezentace fotografií.
„Zájemci měli možnost zhlédnout všechny naše filmy, které jsme v Domově natočili, a také dokument o tom, jak naši sportovci reprezentovali Českou republiku na olympiádě v Los Angeles,“ sdělil Martin Nuhlíček, ředitel Domova Bez zámků. Domovu přišli vše nejlepší do další nejméně padesátky popřát i vzácní hosté – za vedení Ústeckého kraje přijel radní Martin Klika, vedoucí odboru sociálních věcí Petra Lafková a krajský zastupitel Pavel Csonka.
Domov byl ve svých začátcích původně určen pouze pro mladistvé muže, pak se stal zařízením pro mentálně postižené dospělé muže. Dnes je Domovem pro osoby se zdravotním postižením od 19 let jak pro muže, tak i pro ženy.
„Dnešní doba vede k tomu, že se klienty snažíme motivovat tak, aby byli schopní žít sami, a postupně se je snažíme dostávat do běžného života,“ řekl ředitel Nuhlíček.
Domov sídlí na tuchořickém zámečku. V roce 2009 se zrekonstruovala budova tzv. atrium, kde se vybudovaly byty. V nich klienti bydlí každý sám či po dvojicích. „Toto je příprava pro to, aby mohli potom žít každý sám. V těchto pokojích žije devatenáct klientů našeho zařízení, kteří se jsou nějakým způsobem schopní se o sebe částečně postarat. Zbylí klienti, kteří potřebují vyšší míru podpory, žijí na zámku. Snažíme se jim podporu a prostředí připravovat tak, abychom to hodně přizpůsobili běžnému stylu života,“ přiblížil Martin Nuhlíček. V současné době má Domov celkem šedesát klientů.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video