Přípravná třída se neotevřela ani letos: Přitom je jedinou v celém podbořanském regionu

Alla Želinská 2015-11-26 10:43:00

Podbořany – Přípravná třída v Základní škole T. G. Masaryka v Podbořanech, ačkoliv je jediná na Podbořansku, se již druhý rok neotevřela. Nenaplnil se totiž nejmenší možný počet žáků podle vyhlášky, přesto si ji město jakožto zřizovatel vždy nechává krajským úřadem každoročně pro nový školní rok povolovat.

„Domnívám se, že zatím děti v posledním roce před zahájením školní docházky (pokud mají rodiče zájem) a ty s odklady školní docházky stačí pojmout mateřské školy. Ovšem tato situace by se měla změnit s platností novely školského zákona, která od 1. 5. zavedla povinnost navštěvovat mateřskou školu poslední rok před zahájením školní docházky. Tato povinnost může být plněna i v přípravných třídách základních škol,“ říká Jana Chvojková z Městského úřadu Podbořany, která má na starost školství.
Do května letošního roku přípravné třídy byly určeny pouze pro děti ze znevýhodněných, sociálně slabých rodin, podle novely školského zákona tedy ovšem jsou pro všechny. „Vyhláška platí od května, zápisy se ale konaly už v únoru, takže pedagogické poradny nemohly psát doporučení do přípravné třídy. Minimální počet dětí pro otevření přípravné třídy byl navíc zvýšen ze 7 na 10. Toto číslo už vůbec nepodařilo se naplnit. U čtyř dětí, dvou z Podbořan a po jednom z Kryr a Blšan, připadala možnost nastoupit do přípravné třídy, a to je málo. Ve výsledku jsme již druhým rokem třídu neotevřeli. Vyhověla nám mateřská škola Bří Čapků, která tyto děti přijala,“ říká ředitelka Masarykovy základní školy Stanislava Jirásková.
Jak dodává, nastává problém i v případě, když poradna doporučí odklad dodatečně a škola nemůže takové dítě přijmout: „My ale opravdu nemůžeme, protože jsme přípravnou třídu nemohli otevřít. Pevně věřím, že příští rok se otevře, protože je to škoda.“
Dětí s odkladem školní docházky letos mírně přibylo, je tak větší pravděpodobnost, že se přípravná třída otevře. „Máme v letošním školním roce 39 dětí ve věku 5 – 6 let, tedy budoucích školáčků, z tohoto počtu je šest s odkladem školní docházky, tedy dětí již šestiletých. Loni byly čtyři odklady. Ve školce máme velmi dobrou spolupráci s rodiči. Učitelka Jana Virágová pracuje společně s rodiči a jejich dětmi podle stimulačního programu pro předškoláky a pro děti s odloženou školní docházkou s názvem Maxík, letos pracuje podle tohoto programu 16 dětí,“ uvedla ředitelka MŠ Hlubanská Iveta Haragová. Otevření přípravné třídy v základní škole by rozhodně uvítala.
„Přípravná třída, kvůli pozdě vydanému školskému zákonu, u nás v Podbořanech nebyla otevřena, a je jasné, že bychom ji potřebovali, obzvlášť když bude poslední ročník mateřské školy povinný pro všechny,“ dodala I. Haragová.
Zápisy do základních škol v Podbořanech se konají tradičně začátkem února.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video