Skandál: Bachaři dodávali vězňům alkohol a telefony, družky odsouzených jim za to posílaly desetitisíce

Jarka Cibulková 2011-09-08 00:00:00

Louny, Nové Sedlo – Tři mladí dozorci ze Žatce a Mostu, kteří dříve pracovali ve věznici Nové Sedlo na Žatecku, ve středu zasedli na lavici obžalovaných Okresního soudu v Lounech. Státní zástupce jim klade za vinu, že v období od července 2009 do ledna 2010 donášeli za úplatu odsouzeným do věznice alkohol, mobilní telefony, SIM karty a v jednom případě i podpůrný prostředek, sloužící k tvoření svalové hmoty. Pouze jeden z obžalovaných svou vinu plně přiznal, ovšem zbylí dva obžalovaní svou vinu popírají. Právě jediný dozorce, který svou vinu potvrdil, byl usvědčen i některými svědky. Přímo ve věznici byl přistižen, když si šel ukryté telefony vyzvednout na pracoviště pily.

Soud má nyní velmi těžké dokazování. Většina svědků je stále ve vězení, před soudem pak svou výpověď stáhnou. A ty, co už jsou propuštěni z výkonu trestu, se nepodaří dovést k výslechu většinou ani policii.
Ve středu byli slyšeni i dva policejní komisaři, kteří přímo ve věznici prováděli následné výslechy odsouzených.
„Hlavní svědkové většinou obžalované usvědčovali, prováděla se i rekognice (poznávání obžalovaných z několika osob), kde jeden ze svědků okamžitě označil všechny tři obžalované,“ vypovídala u soudu mladičká komisařka.
Jak státního zástupce, tak soudce udivuje, proč věznice svědky nepřemístila do jiného oddělení nebo do jiné věznice. Většina svědků (odsouzených) nyní odmítá před soudem vypovídat, jelikož se bojí a ke své první výpovědi, kdy usvědčovali obžalované, uvádějí, že na ně bylo tlačeno. Soud se proto bude dotazovat ředitele věznice Nové Sedlo, jaké kroky byly podniknuty, aby svědci nebyli ovlivněni.
Jednání je odročeno na 12. října, kdy by měli být policií předvedeni tři svědci, mezi nimi i družka jednoho z vězňů, která obžalovaným za jejich služby posílala na účet peníze v řádech desetitisíců.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video