Bývalé židovské ghetto se vrací do své původní podoby

Redakce 2011-09-09 00:00:00

Rakovník – Do původní podoby ze 17. století se v těchto dnech vrací židovská čtvrť v Rakovníku. Asfaltovou silnici tu nahrazuje kamenná dlažba, do ulic se vrátí mobiliář jako lavičky či odpadkové koše, který bude připomínat původní vzhled, a to vše navíc levněji a o několik měsíců dříve.

„U první etapy regenerace městské památkové zóny první etapy byla smlouva nastavena tak, že akce bude uzavřena do konce roku, ale předpokládá se, že v polovině září by mohlo být hotovo,“ říká starosta Rakovníka Zdeněk Nejdl. „Celkové náklady se předpokládaly ve výši 25 milionů, skutečné budou asi 17 milionů,“ dodává.  Zároveň je také zahájena druhá etapa regenerace židovského ghetta, která předpokládá revitalizaci ulic  Kamená, Masná a Martinovského. Díky nejnižší ceně zakázku vysoutěžila stejná firma, která provedla první etapu. Nyní už vše závisí jen na podpisu hejtmana Davida Ratha. „Regenerace té části bývalého židovského ghetta, kde je synagoga, Vysoká brána, Rabasova galerie by měla zlepšit podmínky pro turisty, ale že by to bylo jako židovské ghetto v Třebíči ne, protože až zas tak významná památka  to není,“ říká tiskový mluvčí Jan Polák. „Budeme ale rozhodně rádi, když se do těchto míst vrátí život,“ dodává.  Dokončení obnovy bývalého ghetta je plánováno na duben příštího roku. “Byl bych rád, kdybychom na to navázali třetí etapou,” říká starosta Nejdl. Můžeme pokračovat směrem na náměstí, kde je take hromada práce. Začínáma sanací na Mariánském sloupu, který se již rozebral. Máme vizi, že v okolí sloupu bude plocha upravená tak, jak by prostor náměstí mohl během pěti let vypadat.”

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video