Tradice, kterou založil Roman Daniš ze Žatce, podeváté

Veronika Salášková 2011-09-09 00:00:00

Velké Kliky, už 9. ročník mezinárodního setkání Žaboobcí, se letos konaly ve dnech 26. až 28. srpna na Slovensku, pořádala je obec Žabokreky u Martina. Své zástupce na ni samozřejmě vyslali i naše Žabokliky, kde se konal loňský ročník. Na Klikách nejde o to zaplatit drahý program s umělci zvučných jmen, ale o setkávání se mezi sebou a nefalšovaném přátelství, které se za ty roky vytvořilo. Letošní raritou bylo, že v tomto roce přibyla další nová obec – Žabeň z okresu Frýdek-Místek, která na akci vyslala své družstvo. Všechny obce vzdaly hold zakladateli Kliků Romanu Danišovi, který přišel s myšlenkou, aby se obyvatelé obcí, které mají ve svém názvu žábu, pravidelně přátelsky setkávali. Za ním k nebi vzlétlo okolo sto lampionů štěstí s poděkováním a dalšími vzkazy.

První den, pátek 26. srpna ve znamení příjezdu jednotlivých týmů do Žabokrek, přivítání se se starými i novými přáteli a losování byl zakončený zábavou. Sobota už patřila hrám. Jako první bylo na pořadu dne fotbalové utkání Slovensko versus Česko. Po obou státních hymnách nastoupila obě družstva v připravených tričkách svých vlastí. Slovenskému týmu se v utkání dařilo lépe. Manažer českého mužstva DJ Majkl bohužel neuspěl s rozptýlením slovenského brankáře, o něž se za vydatné pomoci vnadných českých dívek snažil. Nakonec se proto rozhodl pro krajní variantu – nevratnou investici 10 Euro do lahve borovičky, kterou stvrdil v tu chvíli již domluvenou remízu 5:5. Češi se Slovákům odvděčili tak, že je na penalty rozstříleli. Následovaly čtyři srandovní disciplíny. Jejich principem je, aby družstva pobavila diváky a sebe navzájem. K velkému překvapení všech Žaboklických po sečtení všech bodů skončili namísto očekávaného posledního místa, o něž vždy usilovali, na místě třetím. Vítězem se stal nováček – obec Žabeň, jejíž tým byl ze setkání nadšený. Jako každý rok celou akci moderoval Radek Kajman Komoráš. Kromě soutěží si Žabokreky pro své hosty připravily i další program – výlet do skanzenu nad obcí v kočáře taženém koňmi nebo na valníku za traktorem a poté prohlídku skanzenu.
V pořádajících Žabokrekách u Martina se po loňských volbách vyměnilo zastupitelstvo. Nové vedení obce v čele s novou starostkou přijalo myšlenku setkávání žabích obcí s velkým nadšením, které všechny účastníky utvrdilo v tom, že tato tradice může pokračovat po další dlouhá léta.
„Jako spoluzakladatel této tradice společně s Vláďou Kořenským, Honzou Sivokem a ostatními nadšenci věřím, že při přebrání štafety pořádání jednoho z následujících ročníků přivítáme u nás všechny Žaboobce ve velkém stylu a s podporou obce Nové Sedlo, pod něž Žabokliky spadají,“ sdělil ještě po dvou týdnech z akce nadšený Radek Kajman Komoráš. Neděle už potom patřila loučení a návratu týmů do svých domácích Žaboobcí.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video