Špatně parkující auta nedostanou botičky: Strážníci je po dobu třech měsíců nebudou používat, na přestupek upozorní písemná výzv

Lucie Steklá 2016-01-06 09:33:00

Louny – Dát řidičům šanci řešit dopravní přestupky bez zadržení vozidla chce město Louny. Ve spolupráci s tamní městskou policií se rozhodlo od ledna nepoužívat na území města tzv. botičky.  Opatření má trvat od ledna do března, pak radnice novinku vyhodnotí a rozhodne se, zda u ní zůstane. Z pohledu lounské koalice se jedná o opatření výchovné. Na používání botiček byla několikrát vznesena kritika, proto radnice zkouší nový systém.

Nenasazování botiček na špatně parkující auta se dá nazvat tříměsíčním testem zodpovědnosti. Městská policie nebude, až na výjimky, používat zařízení k zadržení vozidel, tzv. botičky. Ten, kdo se poté sám dostaví přestupek řešit, ušetří čas i peníze. Nenasazení botičky uvítají určitě ti, kteří již ze své zkušenosti vědí, jak moc časově situace řidiče omezuje, ač si ji zapříčinil sám. Během ledna, února a března budou strážníci špatně zaparkovaná auta nově označovat pouze lístkem – výzvou pro nepřítomného řidiče motorového vozidla, tzv. parkovačku, kterou umístí za stěrač vozu. Na něm najde popis přestupku, místo a čas uložení lístku. Řidič má poté povinnost se do pěti dní dostavit na služebnu městské policie k projednání přestupku. „V žádném případě ale nesmí řidič lísek zahodit!“ upozorňuje Radek Baláš, ředitel Městské policie Louny. Pokud řidič lístek zahodí, předá policie věc správnímu orgánu, který to bude řešit dál. „Je v zájmu řidičů, aby na služebnu došli. Ušetří si tak i finance, protože pokud předáme přestupek k řešení na komisi, je i cena pokuty daleko vyšší,“ upozornil R. Baláš. Náklady na řízení projednání přestupku jsou tisíc korun. Jako důkazní materiál mužům zákona v těchto případech poslouží podle slov ředitele záznamy ze zařízení, která mají u sebe.
Pokuty budou strážníci samozřejmě vybírat i nadále. V minulosti zněla městem kritika, že městská policie nedělá nic jiného, než nasazuje botičky. „Dobře, zkusíme to tedy bez nich,“ říká Jan Čermák, lounský místostarosta. Je na samotných občanech, kteří se dopustí dopravního přestupku, jestli bude systém zachován i po zkušební době, nebo se původní systém botiček vrátí. „Dáváme vám šanci. Pokud jste zodpovědní a respektujete zákony, my ta zařízení používat nemusíme,“ dodává k novince Radovan Šabata, starosta města.
Nové opatření ale neznamená, že se botičky nebudou strážníci používat vůbec. V závažných případech na auto k nasazení technického prostředku k zabránění odjezdu vozidla dojde. „Například na místě trestného činu, kde bude potřeba zajistit, aby dané vozidlo neodjelo, nebo v situaci, kdy to bude zapotřebí k zajištění bezpečnosti provozu. Při dešti nebo sněhu, kdy by lístek za stěračem rozmokl, botičku strážníci také nasadí,“ dodal R. Baláš.
Dříve bylo používání botiček na území Loun prioritou. V posledních letech se ale strážníci snaží řešit přestupky domluvou. Takových je až tři sta ročně. Podle posledních statistik bylo v Lounech nasazeno během loňského roku v průměru 1,2 botičky denně, v roce 2015 to bylo 1,3 botičky. Výsledky nového opatření budou netrpělivě očekávány a radnice provede jejich vyhodnocení za každý měsíc. „Pokud bude tento vstřícný krok k řidičům neúspěšný, vrátíme se bohužel k původnímu systému,“ uzavřel starosta. S novým systémem ušetří svůj čas i strážníci, kteří se tak mohou moci věnovat jiným úkolům a službu občanům.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video