Ředitelka zpronevěřila peníze školy

Veronika Salášková 2016-01-12 13:13:00

Staňkovice – Necelý milion korun zpronevěřila z účtu Základní a Mateřské školy ve Staňkovicích její dnes už bývalá ředitelka. Peníze použila pro svou potřebu. Policie celou věc dále šetří. Škola má dnes již nové vedení. Na chybějící částku se složila obec, podnikatelé i místní občané.

„Komisař služby kriminální policie a vyšetřování sdělil obvinění z trestného činu zpronevěry 38leté ženě z Lounska. Obviněná se uvedeného zločinu dopustila tím, že jako ředitelka jednoho subjektu na Lounsku zneužila své postavení a postupně od ledna roku 2011 do začátku listopadu 2015 neoprávněně vybrala finanční prostředky z bankovního účtu poškozeného subjektu a peníze použila pro svoji potřebu. Způsobená škoda byla vyčíslena na 836 460 korun,“ sdělila mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová.
Tento případ se odehrál na Základní a Mateřské škole ve Staňkovicích, jak nám potvrdil starosta obce Vladimír Libich:„K případu zpronevěry ve škole zatím nemáme žádný oficiální závěr. Mohu potvrdit, že k ní skutečně došlo.“ Popisuje dále, že celý případ měl počátek v květnu loňského roku, kdy účetní školy upozornila obec, která je zřizovatelem školy, že v pokladně školy je vyšší účetní zůstatek, než dovoluje předpis. „Do týdne jsem pověřil naší kontrolní komisi kontrolou pokladny školy. Kontrola zjistila, že účetní zůstatek byl skutečně vyšší asi o 200 tisíc korun. Přebytek ihned převedla zastupující ředitelka z pokladny na bankovní účet. Žádné další závady kontrola nezjistila. Byla pověřena jen kontrolou pokladny a k bankovním výpisům neměla přístup. V té době nebyl pro hloubkovou kontrolu důvod,“ sdělil starosta Libich. Dodává, že celou věc považovali za banální pochybení, které bylo vyřešeno převodem peněz na bankovní účet. „V září jsem však obdržel předvolání na policii k podání vysvětlení ke zpronevěře ve škole a k poskytnutí všech účetních dokladů a předpisů školy. Policii jsme vše potřebné poskytli, ale zpětně jsme žádnou zprávu z policie neobdrželi. Jen oznámení, že ze zpronevěry je podezřelá zastupující ředitelka školy. Ihned po tomto oznámení jsem ji z funkce odvolal,“ dodává starosta.
V říjnu byl proto vypsán řádný konkurz na místo ředitele školy. Přihlásily se do něj dvě uchazečky. V konkurzu, který se konal 19. listopadu,jasně zvítězila Iveta Čataiová, dosavadní učitelka staňkovické školy. Tu následně starosta Libich jmenoval ředitelkou školy a ve funkci ji schválilo i zastupitelstvo obce 25. listopadu. „Dosud nemáme žádné vyjádření od policie, všechny doklady jsou stále na policii. Přesto jsme zjistili, že na nejnutnější provoz školy bude chybět asi 500 tisíc korun. Rozpočtovou změnou jsme do školy převedli dostupné finanční prostředky z rozpočtu obce 2015 ve výši 600 tisíc korun. Pomohli také sponzoři z řad občanů a podnikatelů, kterým tímto za jejich podporu velmi děkujeme,“ popisuje starosta. Dodává, že po jmenování nové ředitelky ještě do školy pozvali kontrolu z České školní inspekce, aby se ujistili, zda nedošlo ještě k jiným přestupkům než majetkovým. „Tato kontrola nezjistila žádná závažná pochybení. Škola je po této stránce v pořádku. Paní magistra podezřelá ze zpronevěry  jinak vykonávala  funkci ředitelky i učitelky dobře. V současné době už ve škole nepůsobí ani jako učitelka. Byl s ní rozvázán pracovní poměr dohodou. Po soudním prokázání zpronevěry bude obec jako zřizovatel školy na viníkovi vymáhat vzniklou škodu,“ zakončil Vladimír Libich.
Obviněná bývalá ředitelka je vyšetřována na svobodě. Pokud soud uzná její vinu, hrozí jí trest odnětí svobody na dva roky až osm let.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video