Perucký zámek se mění na zážitkový areál: Nový majitel chystá pro návštěvníky podobný koncept jako u krčmy v Dětenicích

Lucie Steklá 2016-01-27 10:59:00

Peruc – „Je to místo s jedinečnou historií provázané s příběhem setkání Oldřicha a Boženy, ale také krásným okolím. Proto jsem zámek koupil,” říká Pavel Ondráček, nový majitel peruckého zámku. Jeho vlastníkem je od podzimu loňského roku, kdy rozsáhlý historický areál koupil od anglických majitelů za patnáct milionů korun. Do tří let by se zámek měl stát vyhledávaným místem turistů. Zkušenosti s provozováním úspěšného projektu P. Ondráček má velké, neboť právě on je majitelem úspěšné středověké krčmy na zámku v Dětenicích. „Dětenice fungují, věříme, že i Peruc se dočká stejné popularity,” dodal.

Rekonstrukce vnitřních prostor zámku probíhá již od listopadu. Výši nákladů na celkové opravy historického rokokového sídla majitel odhaduje na desítky milionů korun. Řemeslníci zčásti provedli nutné opravy na střeše, aby do zámku nezatékalo. Hlavním problémem v celém areálu je dřevomorka. „Zámek je zanedbaný od sklepů po půdu. Původní majitelé do něj neinvestovali a nechali ho pustnout. Dřevomorka se rozšířila do všech prostor, napadeny jsou podlahy, obložení dveří, trámy, je i ve stěnách. Narušena je i statika zámku,” přiblížil neutěšený stav zámku P. Ondráček. Podle jeho slov bude v následujících letech probíhat totální rekonstrukce stavby. Provedeny musejí být rozvody elektřiny, vody i kanalizace. Ta v zámku sice je, ale jak je přesně rozvedena a kam ústí, není zřejmé. „Stav tohoto úžasného zámku je špatný, ale ne tolik, jak jsem očekával. Nejdůležitější je provedení statického zajištění budovy a sanace dřevomorky, na níž se intenzivně pracuje,” dodal majitel.
Kromě nutné sanace zámku se pilně pracuje ve sklepích. Tam jsou nově vyzděné klenby a v budoucnu by tam měli návštěvníci hodovat ve stylové restauraci. Trojkřídlý areál nabízí mnoho možností využití, proměnit by se měl v pohádkový zámek. „Chci nakombinovat turistiku se zábavou, nabídnout každé generaci vyžití. V Dětenicích pořádáme rytířské turnaje či pohádkové víkendy s důrazem na zábavu pro celou rodinu. Ročně je navštíví dvě stě padesát tisíc lidí. Podobné pojetí připravujeme pro Peruc, ale konkrétní plány ještě nechci prozrazovat,” dodal P. Ondráček.
Rekonstrukce zámku potrvá podle majitele nejméně dva roky a tak si návštěvníci musí ještě počkat. Navíc v rámci nutné rekonstrukce a sanace dřevomorky bude zřejmě nutné na nějakou dobu opět uzavřít pamětní síň Emila Filly. Ta byla po krádeži obrazů otevřena po třech a půl letech loni v květnu. „Emil Filla k peruckému zámku patří a já chci, aby tu pamětní síň byla i nadále. Pokud chceme ale zámek opravit celý, bude se muset na nějaký čas opět zavřít. Už jsem také v kontaktu s malířovými dědici a není vyloučené, že bychom Fillovou dílo více rozšířili do zámku,“ nastínil budoucnost pamětní síně majitel.
Perucký zámek má přes padesát pokojů, místností celkem kolem stovky. V některých pokojích se zachovala původní kachlová kamna, bohužel je jich jen devatenáct. Ostatní poničili vandalové a zloději kovů natolik, že již nepůjdou zachránit. Vstupní halu zdobí monumentální schodiště zdobené sochami I. F. Platzera. Pod některými omítkami průzkum dokonce odhalil renesanční fresky, které chce majitel zrestaurovat, stejně jako malované trámy v jedné z místností.
Že záchrana památky přišla v nejvyšší čas potvrzují i zástupci Městyse Peruc. „Prodej zámku vítáme. Víme, že současný majitel je člověk, za kterým je vidět kus práce. Již jednou ukázal,  že je schopen takovou památku opravit a uvést do života. Pro zámek i Peruc je koupě zámku panem Ondráčkem to nejlepší, co se mohlo stát. Areál je dezolátním stavu a hrozilo, že kdyby se v krátkém horizontu nezačalo s opravou, spadl by,“ uvedl Jan Vnouček, místostarosta Peruce. Pokud majiteli jeho plány vyjdou, bude otevření zámku přínosem pro všechny strany. Nejen, že zprovoznění obdobného zážitkového resortu, jako jsou Dětenice, zvýší mnohonásobně návštěvnost Peruce, přinese i nové pracovní příležitosti.
Majitel peruckého zámku by chtěl přikoupit také úřadnický dům, který k objektu přiléhá a pro nějž městys nemá využití. Do plánovaného zážitkového resortu by P. Ondráček rád zahrnul i přilehlý rozsáhlý zámecký park.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video