Muzeum připomene významná výročí

Iveta Drlíková 2016-01-28 08:28:00

Uplynulý rok proběhl v Žatci ve znamení oslav 750 let od udělení městských privilegií králem Přemyslem Otakarem II. Významnou historickou událost si připomnělo také muzeum, například příjezdem královské družiny v rámci programu Dne evropského dědictví. Rok 2015 byl z pohledu muzea významný také v tom, že získalo nové depozitáře v opravené části budovy bývalých papíren. Jaký byl loňský rok a také, na co se můžeme těšit letos, jsme se přeptali ředitelky žateckého muzea Radmily Holodňákové.

Paní ředitelko, která z vašich akcí a výstav přilákala vloni nejvíce lidí?
Pokud jde o akce, tak největší počet návštěvníků přilákaly Den evropského dědictví a Muzejní noc. Mezi výstavami v hlavní budově se největšímu zájmu těšila výstava o Masopustu a v Křížově vile výstava lega a dvoudenní výstava ovocnářská, kterou jsme uspořádali v zahradě vily již potřetí.
Co říkají statistiky? Zvedla se celková návštěvnost, nebo zůstala na úrovni roku 2014?
Celková návštěvnost zůstává přibližně na úrovni předchozího roku, tj. kolem třinácti a půl tisíce lidí. Pokud se zahloubáme do statistiky, lze konstatovat mírný pokles návštěvnosti výstav v budovách muzea, naopak vyšší zájem projevili návštěvníci o akce a výstavy pořádané muzeem mimo jeho prostory.
Muzeu přibyl další prostor, a to v opravené části bývalých papíren. Sloužit bude především jako muzejní depozitář. Nová budova je ale přístupná i veřejnosti. Co zde lidé najdou a bude se tu v průběhu roku něco dít?
V současné době je zde možné navštívit dlouhodobou výstavu o dějinách žateckého průmyslu, což je téma, které v Žatci dosud zpracováno nebylo. A nás těší, že lidé, kteří výstavu již zhlédli, pozitivně reagují a přinášejí do muzea exponáty, kterými můžeme výstavu průběžně doplňovat. Multifunkční sál je zároveň určen k nejrůznějším aktivitám zájmových sdružení a škol. Již od ledna zde probíhají dějepisné semináře studentů žateckého gymnázia a rozjel se i přednáškový cyklus celoživotního vzdělávání, pořádaný společností Rogus. Předpokládám, že se v průběhu roku přihlásí další zájemci, kteří zde budou uskutečňovat svoje aktivity. My připravujeme přednášky, řemeslné dílny a další akce, o nichž budeme veřejnost informovat průběžně na našem webu www.muzeumzatec.cz , v tisku nebo na plakátovacích plochách.
Rok 2015 byl v Žatci ve znamení 750 let od udělení městských privilegií. Rýsuje se letos podobně významné historické výročí (městské či celostátní), kterému byste věnovali výstavu nebo jinou akci?
Roku 2016 celostátně dominuje 700. výročí narození (1316) českého krále a císaře římského Karla IV. Muzeum k těmto oslavám přispěje přednáškou, kterou plánujeme uspořádat v květnu. Určitě vzpomeneme 100. výročí úmrtí císaře Františka Josefa I. (1916). Ale je i celá řada místních výročí, která bychom rádi připomenuli, např. 190. výročí narození autora zásadních historických publikací o dějinách Žatce MUDr. Adolfa Seiferta (1826), výročí položení základního kamene k řetězovému mostu v Žatci (1826), výročí rozhodnutí o odstranění (1946) Kudlichova pomníku v Žatci vybudovaného na paměť zrušení roboty, 65. výročí 11. stíhacího pluku v Žatci a další.
Co jste si pro nás na letošek připravili?
V roce 2016 nabídneme v hlavní budově muzea celkem tři a v Křížově vile celkem pět výstav, jejichž témata jsou skutečně různorodá: o čaji, knihy Karla Maye, fotografie ze světa, velikonoce, jaro a léto v lidové kultuře, o žateckých letcích, vánoční ozdoby, betlémy. K jednotlivým tématům připravujeme doprovodné akce, takže doufáme, že si návštěvníci muzea přijdou na své. Tradičně pak na květen a září připravujeme Muzejní noc a Dny evropského dědictví a v letošním roce se společně s Městem Žatec podílíme na přípravě programu konference Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, která se uskuteční na přelomu března a dubna v Chrámu Chmele a Piva v Žatci. Budeme se snažit pro veřejnost připravit i další atraktivní akce, nicméně velkou část pracovního nasazení musíme věnovat stěhování sbírek do nových depozitářů.  (text: Iveta Drlíková)

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video