Zimní bitva se odehraje v lednu 2017: Po Jindřichu z Hluban přijde Karel IV.

Alla Želinská 2016-02-04 11:59:00

Podbořany – Příznivci tradiční Zimní bitvy v Podbořanech budou muset počkat ještě rok. Jedno z největších zimních utkání šermířů v regionu se naposledy uskutečnilo loni a další ročník se plánuje až v lednu 2017.

„Rozhodl jsem se bitvu pořádat jednou za dva roky. Je to organizačně a finančně velmi náročný projekt, proto si vždy dáme rok pauzu. Předtím to podle mě stagnovalo. V roce 2013 se akce bohužel tolik divácky nevydařila, přišlo sotva 400 lidí, kdežto loni už přes tisíc a to je samozřejmě povzbuzení. Přece jenom dělám to především pro diváky. Konzultoval jsem tuto otázku s dalšími lidmi, kteří mi pomáhají, a shodli jsme se na dvouročním cyklu konání,“ vysvětluje pořadatel Ondřej Dragula. Loni tedy zimní bitva proběhla, jednalo se o jedenadvacátý ročník.  Napínavý děj diváky zavedl do počátku 15. století, doby rodícího se husitství v českých zemích.
Letos je pauza a šermíři se utkají zase až příští rok. „V lednu 2017 se opět v Podbořanech bude Zimní bitva konat. Bude to jako vždy poslední sobota v lednu, abychom měli čas týden předtím na stavění kulis a přípravu kolbiště. Už nyní se těšíme," říká Ondřej Dragula zvaný Doupovec z Doupova.
Přezdívka pochází už z dob, kdy jako člen skupiny historického šermu Agmen pořádal každý rok zimní bitvu spolu se spřátelenou skupinou středověkého života W-Arlet z Roztok. Ta připravila scénář také loňské bitvy, které se zúčastnily dvě stovky mužů a žen s mečem. Příběh divákům přiblížil smutný osud dobrotivého pana Jindřicha z Hluban. V boji skončil bez lupu, s tvrzí vypálenou husity a hlavou v dlaních. „Loňský příběh byl moc pěkný a měl úspěch, určitě i příští rok se budeme snažit o pěknou podívanou pro diváky,“ dodává Dragula.
Zimní bitva je srdeční záležitostí podbořanského podnikatele a patriota, který ji spolu s dalšími kamarády a známými organizuje už přes dvacet let. „Dostáváme od města příspěvek na pořádání bitvy, celý projekt je ale hlavně věcí dobré vůle, přátelství, kamarádské pomoci. S některými kolegy spolupracujeme již roky, propůjčí nám lešení, na-tisknou plakáty, nebo poskytnou náklaďák za pár volných lístků…“ prozrazuje Ondřej Dragula „tajemství“ projektu zimní bitvy.
Jaké téma bude mít příští bitva? „Letos oslavíme 700 let od narození císaře římského a krále českého Karla IV. Rozhodli jsme se vzdát mu poctu a umístit děj 22. Zimní bitvy v Podbořanech do doby jeho panování. A s jeho postavou se v Podbořanech jistě setkáme, neboť on sám rozhodne spor mezi místními pány. Nebude chybět nešťastná láska, přepady, dobývání a vypalování tvrze i překvapivé rozuzlení. Prozradíme ještě, že hlavním motivem našeho vyprávění bude pověst o Janu ze Smojna, jež byl znám jako loupeživý rytíř, ale byl jím doopravdy?“ prozradil Ondřej Dragula letmý nástin děje Zimní bitvy, která bude 28. ledna 2017. Příští rok se tedy máme na co těšit.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video