Lidé ve Vroutku darovali krev

Alla Želinská 2016-02-04 12:03:00

Vroutek – Bylo úterý 26. ledna a již před osmou hodinou ranní byla čekárna jedné z ordinací zdravotního střediska ve Vroutku zcela zaplněna lidmi. A přicházeli další a další. Do Vroutku totiž přijeli odebírat krev lékaři z transfuzního oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

K odběrům do bývalé ordinace dětského lékaře ve Vroutku nebo do zdravotního střediska v Kryrech se pokaždé dostaví 40 až 50 dobrovolných dárců různého věku. Někteří jsou poprvé, většina ale poněkolikáté. Jako například Antonín Beer, Viera Benedeková, Jiří Varadi, Martina Matějíčková, Martin Kříž a mnoho dalších, které jsme v úterý při odběrech ve Vroutku potkali.
Například Martina Matějíčková (na snímku) krev daruje již od roku 2003. „Celkem mám za sebou 16 odběrů, mezi tím byla pauza kvůli těhotenství a kojení, občas mi krev nebyla odebrána kvůli výši hemoglobinu. Krev chodím dávat, protože to nic nestojí a může to někomu pomoci… Vedly mě k tomu osobní důvody – těžká nemoc mé maminky,“ prozradila Martina, která pracuje v podbořanské školce.
Nováčkem v bezplatném dárcovství krve není ani Martin Kříž. „Krev chodím dávat třetím rokem a mám za sebou šest odběrů. Skončit s tím nehodlám a doufám, že tak někomu pomohu,“ usmívá se Martin.
Třikrát do roka v určené dny a dobu dárci přicházejí nebo přijíždějí z blízkého okolí do Vroutku a Kryr, pokud chtějí dát nejcennější tekutinu.
Na obou místech během letošního roku proběhnou odběry krve ještě dvakrát. Ve Vroutku to bude na jaře 10. května a na podzim 4. října. Do Kryr mobilní jednotka VFN dorazí ještě 17. května a 11. října. Odběry se v obou městech konají vždy dopoledne, od 8 hodin.
V Ústeckém kraji je osm míst, kde se odebírá krev. V okrese Louny jsou stálá odběrová místa pro dárce krve v Lounech a v Žatci. Tam transfuzní odběrové centrum vzniklo v prvním patře budovy polikliniky nad lékárnou poměrně nedávno a mnohým dárcům tak odpadly problémy s dojížděním do Kadaně či Chomutova, kam dříve cestovali.
Na Podbořansko pravidelně zajíždějí zdravotníci z transfuzního oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze právě do Kryr a Vroutku, kde v určený den a hodiny odebírají krev. Během jednoho odběru dobrovolníci zpravidla darují 450 ml krve.

fotogalerie zde

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video