Chátrající zámek chce italský majitel prodat: Opravy areálu neproběhly řadu let, prostory jsou zdevastované, náprava se nechystá

Lucie Steklá 2016-02-17 10:09:00

Postoloprty – V oblasti Lounska je několik zámků, bohužel zatím jenom Nový Hrad v Jimlíně se může pyšnit tím, jak vzkvétá. Na lepší časy se blýská v Peruci, kde se do renovace rozsáhlého areálu tamního zámku pustil podnikatel Pavel Ondráček a do dvou let ho chce zpřístupnit veřejnosti.

Ohledně zámku v Postoloprtech se v poslední době začalo opět mluvit. Jeho stav není lhostejný ani tamní radnici, ani obyvatelům města. Zámek, který dříve patřil šlechtickému rodu Schwarzenbergů, totiž stojí přímo v centru Postoloprt. Objekt je zchátralý, stahují se do něj narkomani a bezdomovci. „Na facebooku se lidé ptali, proč se zámkem něco neděláme. Abych situaci kolem zámku lidem přiblížil, věnoval jsem této problematice dvě strany měsíčníku. S majiteli jsme v kontaktu a vždy s nimi řešíme potřebné věci,“ řekl Zdeněk Pištora, starosta Postoloprt. Spolu s několika dalšími lidmi a správkyní zámku se vydal na prohlídku prostor a sám viděl, v jak špatném stavu zámek je. Žádné větší opravy na zámku neprobíhají již zhruba čtrnáct let.
Trojkřídlá dvoupatrová budova v centru města svým vzhledem nijak dobrou reklamu městu nedělá. Navíc Postoloprty v příštích letech chystají nákladnou rekonstrukci náměstí. Zanedbaný zámek v těsném sousedství určitě nebude působit dobře. Majitel během několika let zamezil vstupu vandalům zazděním či zabedněním vstupů. I přesto jsou prostory zámku cílem častých návštěv osob, které interiér ničí. „Zámek je totálně zdevastovaný. Rok od roku je jeho stav horší, což jsme sami na podzim viděli. Už před lety tam odsud zloději odnesli vše, co šlo zpeněžit. Často tam chodí bezdomovci či drogově závislí. Z chodeb mizí dlažba, po vandalech jsou tam hromady nepořádku,“ dodal Pištora.
„Vlastník by se měl o svůj majetek starat. Do města přijíždí zástupci vlastníka vždy na naše pozvání, když je potřeba vyřešit situaci kolem zámku,“ řekl starosta. Soukromý majitel, jímž je italský podnikatel Mauro Piccinini, se podle zjištění Lounského Pressu snaží chátrající objekt prodat. Na internetových stránkách své firmy ho nabízí v inzerátu. Cena stanovena není, má být dána dohodou.  Vyjádření od vlastníka se nám získat nepodařilo. Správkyně areálu písemně vzkázala, že není oprávněná poskytnout do médií žádné vyjádření.
Současnou podobu má zámek po přestavbě po požáru v roce 1768. Opravil ho Jan ze Schwarzenberga a v majetku jeho rodu zůstal do roku 1947. Později sloužil jako depozitář Státní knihovny ČSR v Praze. V roce 2002 ho knihovna prodává soukromému vlastníkovi, ale k převodu vlastnictví nikdy nedošlo. O dva roky později se vlastníkem zámku stává italský podnikatel Mauro Piccinini.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video