Zaplaťte škodu a odejděte, požadovala opozice: Politickou scénou v Lounech dál vře spor ohledně odvolání ředitelky MŠ Fügnerova

Lucie Steklá 2016-03-02 10:22:00

Louny – Politickou scénou v Lounech stále hýbe spor ohledně odvolání ředitelky Mateřské školy Fügnerova v Lounech Jaroslavy Hajmové. Starosta Loun měl na zasedání zastupitelstva předložit zprávu o prošetření zodpovědnosti za neplatné odvolání ředitelky, k němuž došlo v září 2012. Dnes již bývalá ředitelka se s radnicí soudila, zapravdu jí dal okresní, posléze i krajský soud s tím, že její odvolání je neplatné. Radnice tak musela ředitelce vyplatit ušlou mzdu. Částka za mzdu spolu s odvody a následným odstupným stála město bezmála 1,5 milionu korun. Opozičním zastupitelům (ČSSD, KSČM a ANO 2011) se skutečnost, že město muselo finanční prostředky vyplatit bývalé ředitelce ze své kasy, nelíbí.

Na jednání zastupitelstva se tak opakovala situaci z loňského podzimu, kdy opozice vyzvala k odstoupení z funkcí pět členů rady města včetně Radovana Šabaty, který je nyní starostou. Právě těchto pět radních totiž bylo mezi těmi, kteří před třemi lety hlasovali pro odvolání ředitelky, což bylo podle opozičních zastupitelů rozhodnutí chybné. Opoziční zastupitelé navíc chtějí, aby právě oni ze svého uhradili 1,5 milionové odškodné, které ředitelka na městě vysoudila.
Návrh požadující odstoupení rady města podala opozice tak, aby o něm zastupitelé museli hlasovat a byl uveden v oficiálním zápisu o schůzi. Druhým navrženým usnesením bylo, aby vedení města začalo uplatňovat nárok na vymáhání škody po odpovědných osobách. Výzvu ale zastupitelé Loun nevyslyšeli ani nyní. „Odškodné pro ředitelku se platí z rozpočtu města a peníze města jsou veřejné peníze. My jako volení zastupitelé jsme odpovědní i za správné hospodaření se svěřenými veřejnými prostředky. Město musí udělat vše pro to, aby našlo viníky a škodu po nich vymohlo,“ řekl již dříve Pavel Csonka, zastupitel za ČSSD. Žádné z navržených usnesení opozicí při hlasování neprošlo. Vládnoucí politická koalice v lounském zastupitelstvu si udržuje těsnou většinu.
Opozičním zastupitelům se postup vedení města i následný způsob rozhodování zastupitelstva jako celku nelíbí. „Viník nenalezen, škodu zaplatí občané města Loun a politická koalice se dál usmívá a tváří, že se nic nestalo. Současní koaliční partneři schovali hlavy do písku a nehlasováním umožnili, aby přesně zrežírovaná komedie opět prošla. ODS, Unie pro sport, TOP 09, Volba pro město, Koalice pro Louny a nezávislý zastupitel Ondřej Soukup svým rozhodnutím připravili občany Loun o částku jeden a půl milionu korun,“ uvádí Milan Rychtařík, zastupitel za ANO, v následném obsáhlém prohlášení. Opozice je jednotného názoru, že politická odpovědnost opět v Lounech prohrála. „Tak lze krátce parafrázovat (ne)hlasování současné koalice v Lounech, která se tak postavila zády k řešení odpovědnosti za škodu, vzniklé z neplatné výpovědi bývalé ředitelce MŠ Fügnerova,“ dodává Rychtařík.
Vyplacení odškodného se týká soudního sporu Města Louny a MŠ Fügnerova s bývalou ředitelkou mateřinky. Jaroslavu Hajmovou rada města z funkce odvolala 19. Září 2012 z důvodu manažerského selhání a špatně vedení personální politiky. O pomoc se odvolaná ředitelka obrátila k soudu. Na město i školku podala žalobu o určení neplatnosti odvolání z funkce a vyhrála. Žalované strany neuspěly již u okresního soudu v říjnu 2013, následně se odvolaly k soudu krajskému. Ten dal zapravdu J. Hajmové. Odvolací soud se zcela ztotožnil se skutkovými zjištěními i právními závěry prvoinstančního soudu. Podle soudů nebyly vymezené důvody pro odvolání dostatečné, neboť vůbec nebylo specifikováno, v čem obžalovaný spatřuje závažné porušení právních povinností.
Město způsob odvolání Hajmové od loňského října zpětně prošetřovalo. Rozhodnutí tehdejší rady ovšem posuzoval sám starosta Šabata, který byl jedním z těch, který ředitelku odvolal. Jeho zveřejněná závěrečná zpráva pak hovoří v prospěch rady. Chyba byla na straně úředníků, argumentuje starosta. „Musím konstatovat, že nelze považovat rozhodnutí ať rady města, tak i vedení města za čin porušující povinnosti při správě cizího majetku podle § 220 trestního zákoníku.  Chyba byla na straně úředníků, kteří sestavovali výpověď. Míru jejich zavinění a výši škody by musel prokázat soud. Přijali jsme opatření, aby se tato situace již neopakovala,“ uvedl starosta Šabata ve zprávě, kterou předložil zastupitelům. Prošetření požadovala na podzim loňského roku opozice a s předloženým stanoviskem nesouhlasí.
Podle opozice by měli starosta a čtyři radní, Jan Červa z Unie pro sport a zdraví, Michal Kučera z TOP 09, Miloslav Bouda a Bohumil Kůrka z ODS, přijmout politickou zodpovědnost a vzdát se svých mandátů i uhradit vzniklou finanční škodu. Opozici nebyl odsouhlasen ani návrh, aby byla po vinících škoda vymáhána. S tím se opoziční zastupitelé nehodlají smířit a zvažují další kroky včetně podání trestního oznámení na vedení města. „Vzít pouze na vědomí zprávu, kterou nám předložil starosta, není ze zákona možné. Město musí po vinících, tedy starostovi a radních škodu vymáhat. Pokud tak neučiní, vystavuje se vedení města riziku trestního stíhání,“ dodal Csonka.
Situace ohledně MŠ Fügnerova vyvolala více než hodinovou debatu lounských zastupitelů. Nakonec v ní vystoupil i Milan Čermák, podle jehož slov se lidé ptají a chtějí vědět, kdo za pochybení bude zodpovědný. „Chtěli jsme ve zprávě znát odpověď na čtyři otázky. Kdo navrhl odvolání ředitelky? Kdo ho podpořil? Kdo má zodpovědnost za celou vzniklou situaci? Kdo škodu zaplatí? A odpověď jsme nedostali na žádnou z nich,“ řekl k zastupitelům.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video