Obranářský závod přinesl radost i slzy

Jan Vnouček 2011-09-15 00:05:00

Kryry – Již 5. ročník Obranářského závodu uspořádala v sobotu na svém cvičišti  Základní kynologická organizace Kryry. Pro hodnotné ceny si přijely pejskaři z několika severočeských měst, Rakovníka a Prahy. Soutěžilo se podle úrovně výcviku a stáří psa v pěti kategoriích. Té nejnáročnější IPO3, která probíhá podle zkoušky mezinárodního zkušebního řádu, se zúčastnil i předseda kryrských kynologů Pavel Gába. Ale se svým výkonem při testování poslušnosti příliš spokojen nebyl.

„Svou roli hrála nervozita. Pes vždycky vycítí nervozitu pána a pak jsou tam odchylky v ovladatelnosti a poslušnosti,“ otíral si pot z čela po svém vystoupení. Pak je čekala ještě obranářská část s útokem psa na rukáv figuranta. „Když jsem začínal, tak jsem ho taky dělával a vím, jak je to fyzicky náročné. Proto jsou tu dva, aby se střídali,“ dodal Gába. Vedle zkušených harcovníků se náročné soutěže ve své kategorii ZZO, zaměřené pouze na poslušnost psa,  zúčastnila i nejmladší členka domácích Věra Pavlů s fenou Kišou. „Má psa z útulku a tohle je to její první závod,“prozradila jedna z pořadatelek Monika Svobodová z Vroutku. Devítiletá kryrská kynoložka rozptýlenost své krásné kříženkyně oplakala. „Ale na cvičáku poslouchala,“ špitala. „Nic si z toho nedělej, byla z toho vystresovaná. Nemůžeš přece hned napoprvé vyhrát. Příště to bude už lepší, uvidíš,“ konejšila ji Svobodová, jejíž pes má radši stopování, a tak se tentokrát mohla věnovat jen dokumentování. 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video