Náhrobek je opět ve Vroutku

Alla Želinská 2016-04-21 10:35:00

Vroutek – Je to přesně rok, co začalo náročné restaurování monumentálního náhrobku důstojníka rakouské armády od vrouteckého kostela sv. Jana Křtitele. Po 180 letech se pískovec, ze kterého byl vyroben, při sebemenším dotyku rozpadal. Měsíce intenzivní práce skončily, opravená památka se minulý čtvrtek vrátila na své původní místo. „Záchrana náhrobku přišla za pět minut dvanáct.

Jednotlivé díly se dlouhé týdny zpevňovaly v lázni. Pak následovala mravenčí práce s modelováním zničených partií,” prozradila restaurátorka Markéta Kynclová. Kameník Bartoloměj Štěrba (na snímku) dodává: „Složit náhrobek není vůbec lehká práce, jako jej rozložit. Jsou to milimetry s tunovými kusy.” Při stěhování byl také iniciátor opravy David Šebesta z vrouteckého Okrašlovacího spolku Budíček. „Ač se na náhrobku bude ještě měsíc pracovat, jsem nadšený, že se nám jej podařilo díky donorům zachránit. Do náhrobku jsme umístili vzkaz budoucím generacím. Srdečně všechny zvu v pátek 10. června na slavnostní odhalení za přítomnosti pátera Aleksandra!” dodal David.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video