Nadace podpořila tři projekty z Podbořanska! Spolky ve svém okolí oživí zapomenuté drobné památky

Alla Želinská 2016-04-29 08:22:00

Podbořansko – Nadace VIA podpořila prostřednictvím svého programu Fond kulturního dědictví 2016 tři projekty na obnovu zapomenutých památek z Podbořanska. To je z celkově dvaadvaceti vybraných projektů na tak malý region úžasný výsledek. Spolek Za záchranu kostela sv. Jiljí v Libyni, Spolek pro obnovu zašlé krásy Struhaře u Lubence a okrašlovací spolek Budíček ve Vroutku nadace podpořila zhruba stejnou částkou 40 tisíc korun.

„Cílem programu je skrze spolupráci na obnově a oživení drobných památek podpořit vazby lidí k místu, kde žijí, i vazby mezilidské. Hlavní roli při rozdělování finančních prostředků hrál nejen aktuální stav a historicko-společenský kontext památky, ale i zapojení místních lidí do samotné práce na projektu. Organizátoři vybraných projektů se mohou kromě uděleného grantu na opravu drobné památky těšit na dalších až 2 000 Kč na odborné konzultace, úvodní seminář věnovaný tématům práce s místní veřejností, či závěrečné setkání,“ říká Lucie Voláková z nadace VIA.

Přesně 39 041 Kč činí příspěvek spolku Za záchranu kostela sv. Jiljí na projekt dvou hřbitovních branek v Libyni. „Tato částka bude použita na zaplacení materiálu pro kovové branky. Branky byly vytvořené podle návrhu architektky Ivany Kischové, která bohužel už není mezi námi. Do branek vytvoříme vitráže na motivy slunce, měsíce a hvězdy. Přibudou také sloupky pro tyto branky a opraví se hřbitovní zeď při vstupu u kostela,“ přiblížili svůj projekt vitrážisté manželé Kantovi ze spolku Za záchranu kostela sv. Jiljí.

Spolek pro obnovu zašlé krásy Struhaře svým projektem vyzývá: Zastavme se a zapusťme kořeny! Nadace VIA výzvu manželů Evy a Petra Čechurových, kteří se snaží o záchranu, rekonstrukci a budoucí využití historické usedlosti Struhaře ve Vítkovicích poblíž Lubence, vyslyšela a podpořila ji částkou 40 000 Kč. „Získali jsme příspěvek z Fondu kulturního dědictví nadace VIA na opravu pomníčku rodu Lažanských a vytvoření odpočinkového místa. Smělým cílem našeho projektu je dát místním lidem jakýsi stimul k tomu, aby si uvědomili pouto ke svým domovům, pouto ke krajině, která je obklopuje, a aby si našli čas „zastavit se a zapustit kořeny“. Hotové by to mělo být zhruba v říjnu tohoto roku,“ říká Eva Čechurová.

Grantem rovněž ve výši 40 tisíc korun přispěje nadace na projekt vrouteckého okrašlovacího spolku Budíček Obnova křížků: navázání dialogu v Mlýncích a Skytalech. „V rámci projektu proběhne do června obnova dvou křížků v těchto místních částech Vroutku a malá sousedská setkání. Oprava křížků bude stát 51 tisíc korun, takže budeme rádi, pokud někomu osud těchto dvou zapomenutých křížků leží na srdci a přispěje jakoukoliv částkou,“ řekl David Šebesta z Budíčku.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video