Lidé si stěžovali na zápach vody z kohoutků

Lucie Steklá 2016-05-11 10:52:00

Louny – Lidé v některých částech Loun a blízké okolí si před časem stěžovali na nepříjemný zápach pitné vody z jejich kohoutků. Popisovali ho jako zápach hlíny. Podle vodařů ze společnosti Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK) za to může nadstandardně oživená surová voda v nádrži Přísečnice v okrese Chomutov, která zásobuje i Lounsko.

Změny, které lze hodnotit smysly
Podle vyjádření společnosti, které si po stížnostech občanů vyžádal Radovan Šabata, starosta Loun, skutečně došlo ke zhoršení organoleptických vlastností pitné vody. To znamená, že jsou to změny vody, které lze hodnotit lidskými smysly, čichem a chutí, ale i zrakem.
Na vině je zhoršená surová voda
Po provedení podrobné analýzy, která zahrnovala přibližně dvě stovky mimořádných rozborů vody, byla příčina těchto zhoršených vlastností vody zjištěna v surové vodě v nádrži. „Tato voda je v důsledku odlišných klimatických podmínek oproti předchozímu období nadstandardně oživená z pohledu výskytu organismů, tedy z teplého a suchého období loňského roku a následné mírné zimy.
Pachové vjemy po úpravách zůstaly
Dosavadní technologie úpravy vody všechny tyto organismy odstranila, ale negativní pachové či chuťové vjemy upravené vody přetrvávaly,“ vysvětlili příčiny zápachu zástupci společnosti SčVK. Dodavatel vody proto přistoupil ke změně technologie na úpravně vody Hradiště. Filtry na úpravně jsou postupně ručně vyprazdňovány a doplňovány aktivním uhlím. „Filtrace přes aktivní uhlí odstraní i tyto negativní vlastnosti,“ dodali zástupci společnosti.
Čtyři z osmi filtrů v této úpravně jsou naplněny aktivním uhlím. V provozu je nyní šest filtrů. Čtyři s aktivním uhlím a dva s původní filtrací. Zbylé dva filtry jsou odstaveny a zaměstnanci společnosti z nich odstraňují původní náplň pro možnost doplnění aktivního uhlí. „Jeden filtr představuje náplň o hmotnosti čtyři tuny. Je nutno jej vyprázdnit, původní náplň ručně odstranit, nově naplnit filtr aktivním uhlím a následně jej zprovoznit. To pak vyžaduje úpravu a upřesnění řídícího programu provozu filtrů. Upravená voda přes aktivní uhlí je zbavena veškerých negativních senzorických vlastností,“ vysvětlili další postup zástupci společnosti. Než si pozitivní změny lidé v celé oblasti, kam je dodávána, všimnou, může ale trvat delší dobu. Důvodem je velká vzdálenost od úpravny. SčVK však ubezpečuje, že dodávaná voda ve veřejné vodovodní síti je zdravotně nezávadná.

 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video