Letadlo letělo nízko a pomalu, proto spadlo, tvrdí odborníci

Lucie Steklá 2016-05-11 11:07:00

Lipno, Praha – Letadlo, které se v srpnu loňského roku zřítilo v Lipně, letělo nízko a pomalu, proto spadlo. K tomuto závěru došly odborníci v předložené závěrečné zprávě. „V průběhu letu v blízkosti a nad katastrem obce došlo k pádu ultralehkého letounu v malé výšce, jeho kontaktu se střechou a štítem obytného domu a následně jeho nárazu do země. Pilot utrpěl zranění, kterým na místě letecké nehody podlehl. Cestující s leteckými zkušenostmi utrpěl těžká zranění. Letoun byl zničen,“ shrnul tragickou událost loňského léta Josef Procházka, inspektor Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Ten zveřejnil závěry vyšetřování pádu ultralehkého letounu v minulých dnech.

Hlášení o havárii policisté přijali 21. srpna loňského roku kolem 17. hodiny. Letadlo tehdy narazilo do střechy a štítu obytného domu v Lipně. Následně se roztříštilo o zem a začalo hořet. Zkušený pilot na místě zemřel. Druhý cestující, který byl v kabině, utrpěl těžká zranění. Vrtulník ho transportoval s poraněními hlavy a břicha do nemocnice. „Přestože se jednalo o zkušeného pilota, neměl reálnou šanci vzniklou situaci úspěšně vyřešit vzhledem k malé výšce. Případnou degradaci konstrukce nebo systému řízení letounu se nepodařilo prokázat ani vyloučit,“ píše se v závěrečné zprávě.
Svědek události, který je také držitelem pilotního průkazu ultralevého letadla a majitelem vlastního letounu, v ten den připravoval na svém pozemku oslavu narozenin. Odtamtud UL letoun pozoroval. Viděl a slyšel letoun v blízkosti a částečně i nad obcí. „Letěli pomaleji, letoun neřval, nemohli tam mít moc otáček, rychlost byla tak 100 km v hodině. Přes stromy jsem letoun neviděl. Najednou jsem neslyšel zvuk motoru, dvakrát, třikrát jsem ho přerušovaně zaslechl. Po chvíli jsem ho uviděl mezi domy v obci, jak se v náklonu řítí dolů. Po krátké chvíli jsem zaslechl dvě rány. To se odehrálo během deseti sekund,“ uvedl svědek události.
Ten den letadlo odstartovalo z Rané, odkud mělo odletět na sraz ultralehkých letadel do Strýčkovic, tam už se ale nedostalo. Malé letadlo bylo prototypem, který si ze stavebnice k tomu určené postavili sami zkušení letci. V době nehody ale nemělo platnou technickou prohlídku. Odborníci odhalili také drobné nedostatky v péči o motor a některé nevhodné technické postupy. Pohonných hmot měl letoun dostatek. Poruše motoru nic z vyšetřování nenasvědčuje. „Technická prohlídka pohonné jednotky neprokázala její závadu, kterou by bylo možno označit jako příčinu pádu letadla,“ uvedli vyšetřovatelé. Odborníci prováděli ohledání trosek, zpracovávaly se znalecké posudky, prováděny byly expertízy motoru, výslechy svědků i další úkony. „Letoun narazil do země s pracující pohonnou jednotkou na režim volnoběh nebo blízkém volnoběhu. Při nepravidelnosti chodu motoru a v případě nutnosti přistání by zkušený pilot netočil zatáčku nad zastavěnou plochu katastru Lipna, ale využil by rozsáhlou volnou plochu v přímém směru letu,“ píše se ve zprávě. Ta také uvádí, že pilot v době kritického manévru reagoval a uvědomoval si stresovou situaci.
Nárazem letounu do domu bylo poškozeno několik šablon krytiny střechy, plechová okapnice a omítka tohoto domu. Byl přelomen jeden kombinovaný sloupek ze železné trubky a dřevěné tyče zchátralého drátěného plotu. Jiné škody nebyly hlášeny.

 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video