Nový systém se osvědčil, botičky se nevrátí: Řidiči své prohřešky chodí platit, parkovaček strážníci udělili již tři stovky

Lucie Steklá 2016-05-18 10:28:00

Louny – Systém botiček, které městská policie nasazovala na špatně parkující auta, se do Loun zřejmě již nevrátí. Tříměsíční zkušební období bez botiček, pouze za použití tzv. parkovaček, které proběhlo na začátku letošního roku, se osvědčilo. Za čtyři měsíce lounští strážníci těchto parkovaček uložili na tři stovky. Více pokutovaných byli řidiči z okolních měst a obcí, než z Loun. Z celkového počtu bylo jen 74 přestupců přímo z Loun.

Vzhledem k tomu, že dopravní přestupky jsou strážníky řešeny převážně v centru města, jsou nejčastějšími prohřešky nezaplacení parkovacího automatu a stání v obytné zóně mimo označené parkoviště déle než na dobu nezbytně nutnou.“ Mimo centrum jsou to většinou zákazy stání a zastavení na sídlištích nebo parkování v místě, kde ten den probíhá blokového čištění, či stání na chodníku, v protisměru, nebo noční stání nákladních vozů,“ přiblížil prohřešky řidičů Radek Baláš, ředitel MP Louny. Řidič, který se prohřešku dopustil, našel za stěračem parkovačku, s níž se musel nejpozději do pěti dnů dostavit na služebnu MP k podání vysvětlení a uhradit poplatek.
Parkovaček strážníci od ledna do konce dubna uložili 299. V lednu to bylo 77, v únoru šedesát dva, nejvíce v březnu – 91 parkovaček, v bubnu špatně parkovalo 69 řidičů. Nejvíce řidiči doplatili za špatné parkování v obytné zóně a nezaplacený parkovací poplatek. „Za porušení povinností vyplývajících z obytné zóny v centru města bylo 105 přestupků, za nezaplacený poplatek při parkování v placené zóně 78 přestupků,“ vypočetl ředitel nejčastější důvod udělení parkovaček. Zbylých 116 přestupků bylo například za parkování v protisměru, či na zákazu zastavení.
Řidiči, kteří si svoji chybu uvědomují, přijdou ve stanovené lhůtě zaplatit poplatek na služebnu MP. Z celkového počtu udělených parkovaček bylo z důvodu, že se přestupce nedostavil v dané lhůtě na služebnu k podání vysvětlení, postoupeno správnímu orgánu sedmdesát devět oznámení. „Další tři oznámení byla správnímu orgánu předána z důvodu, že přestupce nesouhlasil s přestupkem. V jedenácti případech byla uložena domluva. Strážníci také vyřešili 185 případů uložením blokové pokuty, kterou řidiči na místě zaplatili, složenkou jich platilo jedenadvacet. Zaplaceno bylo tedy ve 206 případech,“ dodal R. Baláš.
Nový systém parkovaček se v Lounech zdá se ujal. Dle doložených čísel je zřejmé, že systém parkovaček funguje, platební morálka přestupců je dobrá. Proto bylo radou města v dubnu schváleno, že se v tomto systému bude pokračovat i nadále. Neznamená to ale, že botičku již strážníci nepoužijí. „K nasazení botičky může městská policie v případě, jedná-li se o cizince, nebo u přestupců, kteří opakovaně ignorují naše výzvy a nedostavují se na služebnu ve stanovené lhůtě. Na začátku roku 2017 dojde opět k vyhodnocení tohoto systému řešení dopravních přestupků,“ uzavřel ředitel lounských strážníků.
Na základě usnesení rady města řešila Městská policie Louny v období od ledna do března dopravní přestupky, kdy řidič nebyl na místě přítomen, způsobem umístění předvolánek pro nepřítomného řidiče, neboli parkovačkami, namísto přiložení technického prostředku k zabránění odjezdu vozidla, tedy botičky.

 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video