Festivalový den ukázal, že Lubenecko má talent

Jan Vnouček 2011-09-20 00:00:00

Libyně – Sobotní Velký festivalový den v Libyni se nesl ve znamení dobročinnosti, zábavy a soutěží. Pořadatelům z občanského sdružení Za záchranu kostela sv. Jiljí šlo především o to přilákat co nejvíce návštěvníků a nenásilně jim představit výsledky své práce se záchranou jmenovaného gotického kostelíku. A nejen to, předvést, že kromě slavné minulosti je tu i nadějná přítomnost, kterou mohou reprezentovat třeba místní mladí talentovaní hudebníci či výtvarníci.

Celodenní program měl několik vrcholů. Zábavná linie gradovala Bubenickou show a skupiny NeoPercussio a večerním koncertem věhlasného klarinetisty Milana Řeřichy, původem z Lubence, a domácích sólistů a lubeneckého Pěveckého souboru. U této příležitosti starosta obce Bohumil Peterka veřejně ocenil za celoživotní práci Bohuslava Ptáčka a jeho manželku Jitku, kteří vychovali několik generací muzikantů a dočkali se za to dlouhotrvajícího aplausu na otevřené scéně. O zábavu se dále staralo duo šermířů, kejklířů a herců z Divadla Emilion, kostýmovaná kapely Švejkoband, módní přehlídka italské módy či exhibice leteckých modelů. Druhým vyvrcholením byla soutěž O libyňský pohár. Pod dohledem poroty, v které zasedli Milan Řeřicha, perkusista Oleg Sokolov a televizní moderátor Jiří Bláha, se o něj utkalo sedm šikovných hudebníků. Odborníkům se nejvíce líbil výkon klavíristky a flétnistky Markéty Pavlíkové. Zato u posluchačů zvítězilo vystoupení saxofonisty Víta Šaška, který si odnesl také druhou porotcovskou cenu. A protože, jak řekli posuzovatelé, vítězem jsou všichni, ale vyhrát mohl jen jeden, obdrželi krásné diplomy a sladké odměny i Matěk Kanta (trubka), Eva Forejtová (klavír, flétna), Michaela Steigerová (flétna), Anna Michalcová (kytara) a Zlata Forejtová (flétna). Historie a současnost se tak v zajímavě rekonstruované památce úspěšně setkaly. Vidět to bylo i na proměně dříve chátrající stavby. „Od loňska přibyl nový přesbytář, nové jsou také vitráže v oknech a vybavení sakristie,“ porovnává interiér po prohlídce Hana Kroupová z Lubence. Statické zajištění, nová střecha a dřevěný strop jsou hotové již od loňska. „Udělali tady hodně práce. Držím jim palce, aby se to podařilo celé a mohli se tu konat i mše,“ přeje členům sdružení návštěvnice. „Taky je tu skvělá akustika, takže by se tu daly pořádat i koncerty,“ doplnila ji Dana Šašková ze sdružení. Celkově festivalový den navštívilo na tři stovky hostů a na pokračování opravy kostela se vybralo okolo 15 tisíc Kč. „Jsem spokojená, přišlo hodně lidí, tolik jsem ani nečekala,“ zhodnotila závěrem hlavní organizátorka Jitka Kantová.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video